Διευρύνονται οι αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς με τρεις αποφάσεις του ΟΜΕΔ αναπροσαρμόζονται οι αποδοχές σε τουλάχιστον τρεις κλάδους εργαζομένων, ενώ έπεται και συνέχεια.
Μετά από οκταετία συμπίεσης των κατώτατων μισθών, σε επίπεδα κάτω από τα όρια της φτώχειας φαίνεται να εκκινούν οι διαδικασίες για την αναπροσαρμογή τους.
Προπομπός είναι οι αποφάσεις του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, οι οποίοι είναι άμεσα εφαρμόσιμες αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού που νομοθετήθηκε όπως επίσης και η κατάργηση υποκατώτατου μισθού για τους νέους μέχρι 25 ετών.
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι η κατοχύρωση των επιδομάτων γάμου, προϋπηρεσίας, σπουδών κλπ. τα οποία… ξεχάστηκαν στα χρόνια των μνημονίων.
Σε επόμενη φάση που εκδικάζονται και άλλες προσφυγές στον ΟΜΕΔ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ανάλογες αποφάσεις. Οι αυξήσεις μισθών, πλην των περιπτώσεων που αναπροσαρμόζονται οι βασικοί μισθοί, δεν είναι σημαντικές, αλλά έχουν ψυχολογική σημασία δεδομένου ότι δίνουν ένα στίγμα ότι έχει φρενάρει η πτώση και ξεκινάει η αύξηση.
Φυσικά για τις αυξήσεις αντιδρά ο ΣΕΒ, ο οποίος θεωρεί ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία, ωστόσο, δεν βελτιώθηκε αισθητά στην οκταετία που οι μισθοί κατέρρευσαν. Εξάλλου, πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ επεσήμανε ότι για την ανταγωνιστικότητα φταίνε άλλοι παράγοντες και όχι οι μισθοί.
Οι αποφάσεις
Η νέα απόφαση του ΟΜΕΔ προβλέπει αναδρομικές από την 21η Φεβρουαρίου 2018 αυξήσεις μισθών 1% για τους εργαζόμενους σε όλες τις επισιτιστικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στα ζαχαροπλαστεία και στα καφεπωλεία της χώρας, με την οποία οι κατώτατοι μισθοί διαμορφώνονται για το βοηθητικό προσωπικό αυτών των επιχειρήσεων τα 661,92 ευρώ, για τους τεχνίτες πίτσας 664,25 ευρώ, για τους μπάρμαν 750,39 ευρώ και οι βασικοί μισθοί κλιμακώνονται έως τα 950,17 ευρώ (αρχιμάγειρος). Για τους διανομείς που εργάζονται σε αυτά τα καταστήματα ο βασικός μισθός ορίζεται στα 664,28 ευρώ.
Η απόφαση ελήφθη από την τριμελή διαιτητική επιτροπή του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και πρωτοκολλήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Η εργοδοτική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα επανεξέτασης της σύμβασης και προσφυγής εκ νέου στον ΟΜΕΔ, στην πενταμελή διαιτητική επιτροπή του στην οποία συμμετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί.
Στην διαιτησία είχε προσφύγει από τις 20 Φεβρουαρίου του 2018 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, για την ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας λόγω αποτυχίας των απευθείας διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες είναι: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών (ΟΕΖΕ), η Ομοσπονδία Καφεπωλών και η ΓΣΕΒΕΕ. Τον αντικείμενο της διαφοράς σύμφωνα με την απόφαση του ΟΜΕΔ εντοπίσθηκε στην αύξηση των μισθών, τον τρόπο καθορισμού των αμοιβών των σερβιτόρων, την εξειδίκευση του τρόπου διευθέτησης των ρεπό και την εφαρμογή του εργόσημου, ενώ και οι δύο πλευρές (εργαζόμενοι και εργοδότες) συμφώνησαν στην παράταση της προθεσμίας για την έκδοση της διαιτητικής απόφασης μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2018.
Εκτός από την αύξηση του 1%, με την απόφαση του ΟΜΕΔ οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν και τα ακόλουθα επιδόματα:
Προϋπηρεσίας: Για τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων των εστιατορίων, με εξαίρεση τους σερβιτόρους (υπάγονται σε ειδικές ρυθμίσεις) και τους βοηθούς τους, χορηγείται επίδομα πολυετίας για κάθε έτος υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη από 4,63 ευρώ ανά έτος.
Στους σερβιτόρους και τους βοηθούς τους χορηγείται επίδομα τριετίας ποσοστού 5%.
Επίδομα γάμου 10% (το οποίο λαμβάνουν και οι διανομείς).
Ποιους αφορά
Η απόφαση αφορά το προσωπικό εστιατορίων, μπυραριών, ταβερνών, μπαρ, νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων catering, ψητοπωλείων και γενικά κάθε καταστήματος στο οποίο λειτουργεί αμιγές τμήμα εστιατορίου, το προσωπικό των καφενείων, σνακ-μπαρ, ουζερί, αναψυκτηρίων, λεσχών, κυλικείων, καφεζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, φαστ – φουντ, καφετεριών, και γενικά κάθε καταστήματος όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου ανεξάρτητα από την άδεια λειτουργίας.
Προηγήθηκαν δύο άλλες αποφάσεις του ΟΜΕΔ με τις οποίες:
- Εκδόθηκε κλαδική σύμβαση για τους διανομείς φαγητού που εργάζονται σε αλυσίδες εστίασης/ταχυφαγεία, η οποία ορίζει βασικό μισθό 657,70 ευρώ, με επίδομα γάμου 10%, αλλά και επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών ύψους 10% επί του βασικού μισθού. Ο μισθός της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων είναι υψηλότερος του βασικού μισθού ο οποίος είναι 586,08 ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι προσέφυγαν στον ΟΜΕΔ επειδή δεν είχαν καμία σύμβαση, και στον συγκεκριμένο χώρο επικρατεί κυριολεκτικά «ζούγκλα» με αμοιβές εξαιρετικά χαμηλές που διαμορφώνονται ανάλογα με τις διαθέσεις του εργοδότη και τις ανάγκες του εργαζόμενου.
- Με άλλη απόφαση του ΟΜΕΔ καθορίζει ότι οι βασικοί μισθοί των εργαζομένων στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα κυμαίνονται από 711 ευρώ έως και 771 ευρώ΄, ποσά επίσης ανώτερα του βασικού μισθού. Επίσης, χορηγείται επίδομα προϋπηρεσίας 5,60 ευρώ για κάθε ένα χρόνο πραγματικής υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε άλλη επιχείρηση μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων ή και ξενοδοχείων. Ειδικά για τους πτυχιούχους σχολής τουριστικών επαγγελμάτων τουλάχιστον μέχρι το στάδιο της μετεκπαίδευσης αναγνωρίζεται και προσμετράται η προϋπηρεσία που είχαν σε οποιαδήποτε επισιτιστική επιχείρηση. Ακόμη, αναγνωρίζονται τέσσερα επιδόματα και συγκεκριμένα: επίδομα οικογενειακών βαρών ύψους 10%, επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης ύψους 6%,10% και 15% ανάλογα με την εκπαίδευση. Επίδομα εποχικής απασχόλησης 10% επί του βασικού μισθού και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5% στους καθαριστές κοινόχρηστων χώρων, στις καμαριέρες, στους λαντζέρηδες και ποσοστό 10% στους μαγείρους.
Πηγή: msn.com