Δύο νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για 15.500 ανέργους πρόκειται να προκηρυχθούν μέσα στον Οκτώβριο. Στο πρώτο πρόγραμμα για τους 10.000 ανέργους που θα προσληφθούν από επιχειρήσεις με επιδότηση με το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους θα υπάρξει μια σημαντική καινοτομία και θα προκηρυχθεί σε δύο φάσεις.
Εντός του μήνα και σύμφωνα με πληροφορίες σε δύο φάσεις θα προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 10.000 ανέργους. Το πρόγραμμα θα αφορά ανέργους «υψηλού γνωσιακού περιεχομένου» σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας.
Στην προκήρυξη όμως του ΟΑΕΔ θα υπάρξει μια πολύ σημαντική καινοτομία σε σχέση με προηγούμενα προγράμματα εργασίας και επιδότησης θέσεων εργασίας. Η καινοτομία αυτή είναι ότι θα υπάρχει η πρόβλεψη ότι ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει εγγραφεί στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ έστω και για μια ημέρα. Έτσι για παράδειγμα αν ένας νέος που εργάζεται στο εξωτερικό και του έχει γίνει πρόταση για να εργαστεί στην χώρα μας από επιχείρηση θα μπορεί να επιστρέψει στην χώρα να εγγραφεί έστω και την προηγούμενη ημέρα στον ΟΑΕΔ και να προσληφθεί με την επιδότηση του νέου προγράμματος.
Να υπενθυμίσουμε ότι σε ανάλογα προγράμματα υπήρχε η προϋπόθεση οι άνεργοι να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ τουλάχιστον για τους έξι τελευταίους μήνες.
Το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί σε δύο φάσεις όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας και οι 10.000 επιδοτούμενες θέσεις θα προκηρυχθούν με δύο προκηρύξεις. Η πρώτη φάση θα αφορά 6.000 θέσεις ενώ η δεύτερη τις υπόλοιπες 4.000 θέσεις.
Η επιδότηση θα είναι 12μήνη και θα καλύπτει μέχρι το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και διαμορφώνεται:
- έως 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου (μισθός 1.600 ευρώ)
- έως 700 για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου (μισθός 1.400 ευρώ)
- έως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου (μισθός 1.200 ευρώ)
Το δεύτερο πρόγραμμα θα αφορά 5.500 πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, ηλικίας 22 έως 29 ετών οι οποίοι θα προσληφθούν σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς για να υλοποιήσουν συγκεκριμένα projects σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου ώστε να συμβάλουν στην αναβάθμιση των φορέων.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 12 μήνες και για τους πτυχιούχους ΑΕΙ η μηνιαία αμοιβή ορίζεται έως τα 1.040 ευρώ ενώ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ έως τα 990 ευρώ.
Στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, τότε στις αμοιβές προστίθενται 50 ή 100 ευρώ αντίστοιχα.
Πηγή: dikaiologitika.gr