Τα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος της οφειλής και λογικό είναι να λαμβάνονται τα πιο αυστηρά μέτρα για τις μεγάλες οφειλές.
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, το ύψος των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 100 δισ. ευρώ, μαζί με εκείνα που χρονίζουν επί δεκαετίες, προβλέπει την εφαρμογή της διαδικασίας της μηνιαίας βαθμολόγησης των υποθέσεων, για τις οποίες πρέπει να ληφθούν μέτρα.
Η επιλογή των υποθέσεων γίνεται από τις μεγάλες οφειλές, και φτάνουν στις μικρότερες οφειλές, μέχρι του ποσού των 500 ευρώ.
Για τα χρέη προς την Εφορία που είναι κάτω των 500 ευρώ, η εντολή είναι να μην πραγματοποιούνται κατασχέσεις, αλλά να ειδοποιείται και να πιέζεται ο οφειλέτης με τηλεφωνικές κλήσεις και ειδοποιήσεις. Αν δεν αποδώσουν οι τηλεφωνικές κλήσεις και δεν υπάρξει καταβολή ή ρύθμιση του ποσού, τότε δεν αποκλείεται να γίνει και κατάσχεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών του δημοσίου, χρωστάει ποσά μέχρι 500 ευρώ! Ειδικότερα, στο σύνολο των 4.058.857 φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, οι 525.758 οφείλουν έως 10 ευρώ. Στο επόμενο κλιμάκιο οφειλών, από 10 έως και 50 ευρώ, καταλέγονται 337.729 φορολογούμενοι, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα είναι αυτό για οφειλές από 50 έως και 500 ευρώ, καθώς αφορά σε 1.336.423 άτομα.
Τα μηνύματα της Εφορίας
Για τα μεγαλύτερα χρέη, το σχέδιο της ΑΑΔΕ, προβλέπει συγκεκριμένα βήματα, με στόχο να εξασφαλίσει την είσπραξή τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, ο οφειλέτης ειδοποιείται:
- Πριν το χρέος του καταστεί ληξιπρόθεσμο με την πρώτη ειδοποίηση του άρθρου 5 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 37 Κ.Φ.Δ. ή μέσω e-mail (για ΕΝΦΙΑ).
- Αφού καταστεί ληξιπρόθεσμος, μέσω του auto reminder system λαμβάνει e-mail, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης αν εμφανίζει χρέος για πρώτη φορά, είτε κεντρικά αν εμφανίζει παλιά και νέα χρέη.
- Αν δεν ανταποκριθεί στα e-mail, λαμβάνει την ειδοποίηση προ λήψης μέτρων του άρθρου 7 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 47 Κ.Φ.Δ., που αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.
Μπορούν όμως να γίνουν και απροειδοποίητα κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή εις χείρας τρίτων. Σύμφωνα με τη νομολογία τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ 2080/2014) όσο και η πρόσφατη του Αρείου Πάγου (432/2017) κρίθηκε ότι η μη προηγούμενη ειδοποίηση του οφειλέτη πριν από την επιβολή της κατάσχεσης, δεν αντίκειται σε υπέρτερης ισχύος κανόνες δικαίου, καθώς και το σκεπτικό των αποφάσεων αυτών.
Πηγή: msn.com