Αυτόματη, αντικειμενική και ηλεκτρονική, θα είναι η διαδικασία ρύθμιση των οφειλών προς εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, την οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα είναι διαθέσιμη άμεσα.
Στόχος είναι η νέα ρύθμιση να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τα τέλη Μαρτίου και να μην χαθεί χρόνος, για έναν πολύ απλό λόγο. Η νέα ρύθμιση έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο και με δεδομένο ότι το αργότερο σε εννέα μήνες θα έχουμε εκλογές, στο υπουργείο Οικονομικών και εργασίας φοβούνται ότι θα υπάρξουν οι επιπτώσεις στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως συμβαίνει σε κάθε προεκλογική περίοδο που επικρατεί μια χαλάρωση.
Αυτό ακριβώς θέλει να προλάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και επιδιώκει μέσω μιας ρύθμισης, αφενός να εξασφαλίζει την ομαλή ροή των εσόδων προς τα κρατικά ταμεία, αφετέρου να ενθαρρύνει και όσους έχουν «παρκαρισμένα» χρέη, προς την εφορία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία να τα ρυθμίσουν και να αρχίσουν να τα εξυπηρετούν.
Δηλαδή, η απόφαση να διενεργηθούν οι εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο, θα συνοδευτεί με μια ρύθμιση χρεών ώστε να αποφευχθεί ταμιακό κενό και να μην υπάρχει πίεση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και του πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Αυτόματη και ηλεκτρονική
Για όσους έχουν χρέη ταυτόχρονα σε Εφορία, Ταμεία και τράπεζες από στεγαστικό δάνειο, σχεδιάζεται μια ενιαία ρύθμιση η οποία θα προβλέπει την καταβολή ποσών, κάθε μήνα, ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού.
Θα είναι στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά θα είναι αυτόματη και απλή. Ο οφειλέτης θα μπαίνει σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) και εκεί θα πληροφορείται αν μπορεί να ενταχθεί και πόσο θα πληρώνει.
Ειδικότερα θα εισέρχεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς του taxisnet. Αμέσως θα του εμφανίζονται τα ακόλουθα στοιχεία:
- Οι οφειλές προς την εφορία
- Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Οι οφειλές από στεγαστικό δάνειο προς τις τράπεζες
- Το ύψος του ετήσιου εισοδήματός του.
- Η οικογενειακή του κατάσταση.
- Η περιουσιακή του κατάσταση.
Όλα τα στοιχεία αυτά, θα προέρχονται από τα στοιχεία που υπάρχουν στο taxis, στον ΕΦΚΑ και στις τράπεζες. Θα έχει όμως τη δυνατότητα εάν κάποια από αυτά έχουν μεταβληθεί, να τα διορθώσει.
Κατόπιν θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει «ρύθμιση» και η εφαρμογή θα του βγάζει το μηνιαίο ποσό, που μπορεί να πληρώσει με βάση τα εισοδήματά του, το οποίο θα είναι κατανεμημένο και στους τρείς πιστωτές.
Ο αριθμός των δόσεων, για τις οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία θα είναι έως 36 μηνιαίες για οφειλές έως και 3.000 ευρώ και θα κλιμακώνονται μέχρι τις 120 δόσεις για οφειλές μεγαλύτερες από 3.001 ευρώ.
Για τα στεγαστικά δάνεια, θα υπάρχει διαφορετική διαδικασία υπολογισμού. Η ρύθμιση θα συνδυαστεί με το νέο μόνιμο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που ετοιμάζεται σε συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων με τις τράπεζες, στα πρότυπα του κυπριακού μοντέλου.
Με βάση τα εισοδήματα του δανειολήπτη, τις άλλες οφειλές προς εφορία και ταμεία και το ποσό που απαιτείται για τη διαβίωσή του, θα προκύπτει το μηνιαίο ποσό της δόσης. Κατόπιν θα γίνεται επιμήκυνση του δανείου, ώστε να μειωθεί το ύψος της μηνιαίας δόσης. Αν πάλι δεν μπορεί να αποπληρωθεί, το Κράτος θα καταβάλει μέρος της δόσης, μέχρι το 1/3 και ο δανειολήπτης θα πληρώνει τα 2/3.
Εφόσον συμφωνεί θα προχωρεί στην αποδοχή της ρύθμισης, η οποία θα ενεργοποιείται αφού πληρώσει την 1η δόση.
Άλλες ρυθμίσεις
Για τους οφειλέτες που έχουν χρέη στην εφορία και στα ταμεία η ρύθμιση θα γίνεται συνολικά και για τους δύο «πιστωτές».
Για τους οφειλέτες που έχουν χρέη μόνο προς την εφορία ή μόνο προς τα ταμεία θα γίνονται κανονικά προς έκαστο πιστωτή.
Πηγή: msn.com