Πριν συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα φανεί αν το «πακέτο» των ελαφρύνσεων, ύψους περίπου 1,2 δισεκ. ευρώ, θα… αυγατίσει με τη δεύτερη φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, η οποία επί του παρόντος δεν αποτυπώνεται επισήμως στον Προϋπολογισμό.
Το «κλειδί», που θα ξεκλειδώσει τις νέες μειώσεις φόρου ακινήτων, δεν είναι άλλο από τις αλλαγές που ήδη έχει δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της άσκησης πριν μπει το επόμενο καλοκαίρι.
Ο σχεδιασμός είναι απλός, αυτονόητος. Πέρα από την ούτως ή άλλως σύνθετη διαδικασία προσαρμογής των Τιμών Ζώνης στα δεδομένα της κτηματαγοράς, που ακόμα υποφέρει από στρεβλώσεις, το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού θα καλύψει και περίπου 7.000 περιοχές, οι οποίες παραμένουν εκτός, με αποτέλεσμα ακόμα και τοποθεσίες- «φιλέτα» να φορολογούνται σαν… διαμερισματάκια στις αποκαλούμενες «λαϊκές» συνοικίες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν προχωρήσει προ πολλού σε αυτήν την κατεύθυνση και οι υπολογισμοί για τα δημοσιονομικά οφέλη ήταν τέτοιοι, που αποτέλεσαν ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση στο παζάρι με τους Θεσμούς για τις ελαφρύνσεις. Και κάπου εδώ βρίσκεται το… μυστικό. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το εκτιμώμενο όφελος από αυτήν την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος άγγιζε τα 500 εκατ. Ευρώ, ωστόσο αυτό που γράφτηκε τελικά στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού είναι μόλις 142 εκατ. Ευρώ. Ήταν άραγε υπερβολικά αισιόδοξη η εκτίμηση και «κόλλησε» στους Θεσμούς; Όχι ακριβώς. Ο πήχης τοποθετήθηκε σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα και τελικά τέθηκε στο μίνιμουμ των προσδοκιών, γιατί ενσωματώνει και μια δυνητική νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 8-10% μεσοσταθμικά, εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.
Σταϊκούρας: Πριν τον Μάιο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος
Τις πληροφορίες αυτές ενίσχυσε ο Χ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο Real fm, καθώς ουσιαστικά άνοιξε το «παράθυρο» για την επόμενη φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ εφόσον προκύψει ο δημοσιονομικός χώρος που έχουν υπολογίσει στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά επί του παρόντος δεν εμφανίζεται επισήμως. «Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το Μάιο του 2020, πριν από τα νέα εκκαθαριστικά, να προκύψει επιπλέον χώρος, που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ γι’ αυτά τα νοικοκυριά, που σταθερά πληρώνουν τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλές υποχρεώσεις για την ακίνητη περιουσία τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αυτή η τελευταία του αναφορά εκτιμάται ότι «φωτογράφισε» τους φορολογούμενους με την αποκαλούμενη μεσαία ακίνητη περιουσία, οι οποίοι πέρα από τον Κύριο Φόρο του ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται με τα τετραγωνικά, επιβαρύνονται και με Συμπληρωματικό Φόρο, εφόσον η αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας τους υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν δεκάδες περιοχές, όπου η Τιμή Ζώνης είναι γύρω στις 2.000 ευρώ/τ.μ., αντιλαμβάνεται ότι χιλιάδες φορολογούμενοι πιάστηκαν στα δίχτυα του Συμπληρωματικού Φόρου, χωρίς να έχουν άλλο ακίνητο παρά μόνο την πρώτη κατοικία τους που μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερη από 100 τ.μ., όσο δηλαδή ήταν τα ακίνητα που έκαναν θραύση την περίοδο 2004- 2008.
Υπάρχει περιθώριο κατάργησης του Συμπληρωματικού Φόρου; Σίγουρα στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει αυτό το σενάριο, καθώς ο φόρος αυτός έχει χαρακτηριστεί ως ταφόπλακα για την οικοδομή. Ωστόσο το δημοσιονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο, περίπου 625 εκατ. ευρώ και η κατάργηση του θα ισοδυναμούσε με μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 25%. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να «ψαλιδιστεί», ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, που επιβαρύνονται με τα 365 εκατ. Ευρώ, αν και οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η διατήρηση του στα νομικά πρόσωπα θα συνεχίσει να διώχνει επενδυτές που θέλουν να ρίξουν χρήμα στο real estate.
Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ για τις κατασκευές και την αγορά ακινήτων εκτίμησε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα «φούσκωνε» ως και 1,4 δισεκ. ευρώ, τις χρονιές που θα ακολουθούσαν μετά την κατάργηση του Συμπληρωματικού Φόρου.
Πηγή: iefimerida.gr