Μεγάλη ζήτηση, μικρή προσφορά κεφαλαίων
Το μεγαλύτερο όπλο για τις ελληνικές επιχειρήσεις έναντι της νέας κρίσης που προκάλεσε ο covid 19 θα είναι σίγουρα τα νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα που θα χορηγηθούν από τις τράπεζες και θα είναι εγγυημένα από το Δημόσιο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα υπάρχουν σταθερές ροές ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα είναι εγγυημένες από το ελληνικό δημόσιο, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τα αποπληρώσουν μέσα σε ορίζοντα πενταετίας ή και επταετίας.
Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις για λόγους ανεξάρτητους από τη δική τους διαχείριση (π.χ. νέο κύμα πανδημίας, μεγάλη ύφεση στην οικονομία) θα μπορούν οι τράπεζες να απευθυνθούν προς το Κράτος για να καλυφθούν.
Το πολύ καλό αυτό προϊόν, όμως έχει λίγες θέσεις και μεγάλη ζήτηση. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η ζήτηση θα υπερκαλύψει την προσφορά κεφαλαίων και έτσι θα αναγκαστούν να καθορίσουν αυτές τα δικά τους κριτήρια φερεγγυότητας.
Αυτό είναι που φοβούνται οι περισσότερες μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις που θα αιτηθούν για τα δάνεια αυτά. Ότι δηλαδή τα κριτήρια χρηματοοικονομικής αξιολόγησης είναι τόσο υψηλά που ουσιαστικά τα δάνεια θα κατευθυνθούν μόνο στα πολύ μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία ούτως ή άλλως θα μπορούν να βρουν και αλλού διεξόδους χρηματοδότησης.
Το ΕΕΑ ήδη διαμαρτυρήθηκε ότι πολλές μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός διεκδίκησης των εγγυημένων δανείων.
Τα κριτήρια των τραπεζών
Σ’ αυτό το εγχείρημα που ουσιαστικά είναι ένα ΣΔΙΤ ανάμεσα στις τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών, τα κριτήρια δανειοδοτήσεων θα τα θέσουν οι τράπεζες. Μόνο σε περιπτώσεις εξαιρετικής γεωπολιτικής σημασίας (Θράκη, Δωδεκάνησα, Β. Αιγαίο, παραμεθόριος) το Κράτος θα πιέσει με δική του εγγύηση στη χορήγηση δανείων. Βέβαια όλοι οι τραπεζικοί πιστεύουν ότι θα υπάρξουν πολιτικές πιέσεις προς τις τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν “φίλοι” επιχειρηματίες και επιχειρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το εγχείρηση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και οι τραπεζικοί πιστεύουν ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού μπορεί να εκταμιευτούν τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ για περίπου 100.000 επιχειρήσεις για κεφάλαια ρευστότητας. Δηλαδή περίπου 50.000 ευρώ άμεσης ρευστότητα 3μηνών για κεφάλαια κίνησης και κάλυψης παγίων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια περίπου 3,6 δισ. ευρώ για 70.000 επιχειρήσεις. Τα κεφάλαια αυτά δεν θα κατανεμηθούν ομοιόμορφα βεβαίως, αλλά βάσει μεγέθους των επιχειρήσεων και αναγκών.
Εάν το πρόγραμμα προχωρήσει θετικά, τα κεφάλαια που μπορούν να διατεθούν σε δεύτερη φάση θα ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.
Τι θα εξετάσουν οι τράπεζες
Σημασία θα δοθεί, στο μέγεθος (ενεργητικό) της επιχείρησης, τον αριθμό των εργαζομένων της, την πιστοληπτική της φερεγγυότητα (δηλαδή εάν εξυπηρετεί τα προηγούμενα δάνειά της) και βέβαια τις ευρύτερες συνεργασίες με τις τράπεζες, δηλαδή εάν ανήκουν στην κατηγορία των “καλών πελατών”. Στα θετικά μπορεί να ληφθεί και η ύπαρξη εγγυήσεων με την μορφή παγίων ή χαρτοφυλακίων επενδύσεων.
Πηγή: epixeiro.gr