Ποιες τέσσερις εταιρείες υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της της οινοποιίας «Μαλαματίνα» – Τα επόμενα βήματα
Τέσσερις δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες χαρακτηρίζονται αφενός εύλογες και αφετέρου άκρως ανταγωνιστικές, κατατέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 5 Αυγούστου για την εξαγορά της οινοποιίας «Μαλαματίνα», που παράγει την ομώνυμη ρετσίνα.
Πρόκειται για τις τέσσερις από τις πέντε εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πριν από έναν περίπου μήνα καταθέτοντας τις μη δεσμευτικές προσφορές και συγκεκριμένα οι εξής:
• Mantis Group, που δραστηριοποιείται στη διανομή αναψυκτικών, οινοπνευματωδών ποτών και καταναλωτικών προϊόντων.
• OSC – Στεφάνου, που εμφιαλώνει το γνωστό μπράντι «Metaxa».
• Symposium Cellars – Μπαρλαγιάννης & Ντέιβιντ Γουέτινγκ, που παράγουν και εμφιαλώνουν κρασιά κυρίως για την αγορά των ΗΠΑ.
• CAVINO, που παράγει και εμφιαλώνει κρασιά και ούζο.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ernst & Young, που «τρέχει» τη διαδικασία, τις επόμενες λίγες ημέρες οι προσφορές θα αξιολογηθούν λεπτομερώς και εν συνεχεία οι επικρατέστεροι θα κληθούν για έναν ακόμη γύρο, ώστε ο προτιμητέος επενδυτής και το τελικό αποτέλεσμα να προκύψει ακόμη και εντός του Αυγούστου.
Επόμενο στάδιο είναι η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης στο πρωτοδικείο προς επικύρωση μέσω του πτωχευτικού κώδικα και συγκεκριμένα των άρθρων 106 β&δ. Η πώληση της «Μαλαματίνα», που φέτος κλείνει έναν κύκλο 125 χρόνων ζωής, γίνεται τρία χρόνια μετά την αναδιάρθρωση στην οποία είχαν συμφωνήσει οι τράπεζες που είχαν πάρει ως ενέχυρο τις μετοχές για άνοιγμα άνω των 35 εκατ. ευρώ.
Η «Μαλαματίνα», παρά τα προβλήματά της, εξακολουθεί να είναι leader στην αγορά ρετσίνας με ποσοστό άνω του 50% στην εσωτερική αγορά, ενώ οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 16% των πωλήσεών της, που το 2019 διαμορφώθηκαν γύρω στα 13 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος -τη χρονιά του κορωνοϊού- οι πωλήσεις αναμένεται να προσεγγίσουν τα 10 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία διαθέτει τρία ιδιωτικά οινοποιεία στην Ελλάδα, μια εγκατάσταση εμφιάλωσης και μια εγκατάσταση αποθήκευσης. Το εργοστάσιο εμφιάλωσης έχει χωρητικότητα εμφιάλωσης έως και 35.000 μπουκάλια την ώρα και χωρητικότητα αποθήκευσης 1.550 τόνων. Επιπλέον, τα τρία οινοποιεία μπορούν να επεξεργαστούν έως και 1.900 τόνους σταφυλιών σε καθημερινή βάση (η εταιρεία χρησιμοποιεί σήμερα λιγότερο από το 50% της συνολικής της χωρητικότητας) και αποθηκεύει έως και 29.800 τόνους σε δεξαμενές.
Η συνολική χωρητικότητα αποθήκευσής της (31.350 τόνοι) αντιπροσωπεύει το 13% του συνολικού όγκου κρασιού που παράγεται στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2019-2020.
Πηγή: www.voria.gr