Όπως όλα δείχνουν, η πανδημία του νέου κορωνοϊού που «εισέβαλε» στις ζωές μας πριν από περίπου 8 μήνες, φαίνεται πως οδήγησε τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο, καθώς οι επιχειρήσεις υιοθέτησαν το μοντέλο της τηλεργασίας.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας (NBER), η παγκόσμια επανάσταση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών δημιούργησε περισσότερη δουλειά σε σύγκριση με τις ημέρες πριν από την πανδημία, με βάση τη μελέτη μη κερδοσκοπικών οργανώσεων για 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 21.000 εταιρείες σε 16 πόλεις της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Οι ερευνητές συνέκριναν τη συμπεριφορά των εργαζομένων σε δύο περιόδους οκτώ εβδομάδων πριν και μετά τη θέσπιση των μέτρων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Έτσι, αναλύοντας τα μεταδεδομένα σχετικά με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις συσκέψεις, οι ερευνητές του NBER υπολόγισαν ότι όταν οι άνθρωποι εργάζονταν από το σπίτι, η εργάσιμη ημέρα διήρκεσε 48,5 λεπτά περισσότερο, ο αριθμός των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν αυξήθηκε κατά 13% και οι εργαζόμενοι έστειλαν κατά μέσο όρο 1,4 περισσότερα e-mail στους συναδέλφους τους κάθε μέρα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Εντούτοις, μια προηγούμενη μελέτη τον Ιούλιο ανέφερε ότι οι επιπλέον συναντήσεις ήταν μικρότερες από τον μέσο όρο.
Οι εργοδότες μελετούν επί του παρόντος τις διάφορες επιπτώσεις της μετάβασης στην τηλεργασία εν μέσω της πανδημίας, η οποία μπορεί να τους βοηθήσει να καταλάβουν πώς να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον, σε περίπτωση που συνεχιστεί η διακοπή λειτουργίας και η εργασία από το σπίτι.
Πηγή: www.pronews.gr