Κίνητρα στις επιχειρήσεις για συγχωνεύσεις θα περιλαμβάνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα στηθεί κατά το «Πισσαρίδη ευαγγέλιο» που θα προωθηθεί προς το Ταμείο Ανάκαμψης. Η ουσία των προτάσεων είναι ότι πρέπει να δημιουργηθούν ισχυρές επιχειρήσεις, οι οποίες και θα είναι περισσότερο παραγωγικές στις περιόδους ευημερίας και θα αντέχουν στις οικονομικές κρίσεις.
Η λογική των μεγάλων επιχειρήσεων εξαρτάται κυρίως από τις δομές των οικονομιών, αλλά και των κλάδων των επιχειρήσεων. Επίσης, το κόστος για τη μεγέθυνση (μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων) μίας επιχείρησης ή ενός ομίλου θα πρέπει να προσμετρηθεί με τα οφέλη που θα προέλθουν από τη μεγέθυνση αυτή. Αν δηλαδή απαιτηθούν αυξημένες χρηματοδοτήσεις (αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, δάνεια, κ.ά.), χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων και χρονοβόροι γραφειοκρατικοί μετασχηματισμοί, που θα αποπροσανατολίσουν την επιχείρηση για αρκετές χρήσεις, τότε ίσως η μεγέθυνση των επιχειρήσεων και των ομίλων να μην είναι απαραίτητη. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να ταιριάξει η επιχειρηματική νοοτροπία των διοικήσεων και των βασικών μετόχων.
Αντιθέτως, εάν σε περιβάλλον που απαιτεί μεγάλες επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου ή και εργασίας, αν μία επιχείρηση δεν έχει τα μεγέθη να ανταγωνιστεί μεσοπρόθεσμα την αγορά, τότε η διοίκησή της θα πρέπει να αναζητήσει στρατηγικές συμμαχίες (η ευκολότερη λύση) κατ’ αρχήν ή ακόμη και ξένους επενδυτές προκειμένου να εντάξει την επιχείρηση σε έναν ισχυρό όμιλο.
Με λίγα λόγια, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές δεν είναι πανάκεια. Εξαρτώνται από το είδος των επιχειρήσεων, τον κλάδο στον οποίο βρίσκονται και το πόσο ισχυρά «επιχειρηματικά αντισώματα» έχουν στις οικονομικές κρίσεις. Όπως σωστά έλεγε κάποιος επιχειρηματικός παράγοντας σε ερώτηση γιατί δεν εξαγοράζει και συγχωνεύει άλλες επιχειρήσεις:
“Στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, το 1+1 δεν κάνει 2 απαραίτητα. Ενίοτε μπορεί να κάνει και -1, εάν δεν πετύχει η εξαγορά». Δηλαδή, τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από μία λανθασμένη εξαγορά και κακή συγχώνευση μπορεί να καταστρέψουν και την ίδια την εταιρεία που έκανε την εξαγορά. Παραδείγματα στη διεθνή επιχειρηματικότητα υπάρχουν πολλά.
Κίνητρο εξαγορών το φθηνό κόστος χρήματος
Η αναφορά κατά την παρούσα συγκυρία σε εξαγορές και συγχωνεύσεις από την κυβέρνηση και την Επιτροπή Πισσαρίδη δεν είναι τυχαία. Σχετίζεται με το φθηνό κόστος χρήματος που μπορεί να χρηματοδοτήσει εξαγορές. Ως γνωστόν, ελάχιστες εξαγορές γίνεται χωρίς σχήματα χρηματοδοτήσεων και δανεικά κεφάλαια. Σήμερα που με χαμηλό κόστος χρήματος, το οποίο δεν ξεπερνά στη διατραπεζική αγορά το 1% για μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, οι εξαγορές μπορούν να γίνουν ευκολότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν.
* Νίκος Σακελλαρίου, Δημοσιoγράφος, Section editor
Πηγή: www.epixeiro.gr