Ο εργαζόμενος υποχρεούται μετά την λήξη της καραντίνας και την επιστροφή στη δουλειά, αν δεν είναι δυνατόν να εργασθεί με τηλεργασία, να αναπληρώσει με μη αμειβόμενη υπερεργασία τις μισές εργάσιμες ώρες – δηλαδή το 50% –της προληπτικής καραντίνας.
Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη περιλαμβάνεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας και προκάλεσε εξ αρχής αντιδράσεις, η αναπλήρωση των 7 η 14 ημερών καραντίνας, μπορεί να γίνει αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου με υπερεργασία μιας ώρας ημερησίως, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου.
H μίνι διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν ορίζει χρονικό ορίζοντα. Η αρχική διάταξη η οποία αποσύρθηκε προέβλεπε πως η αναπλήρωση πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου δηλαδή εντός 4μήνου ενώ ο χρόνος υπερεργασίας μπορούσε να καλύψει έως και 3 ώρες ημερησίως.
Συγκεκριμένα, ο εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε περιορισμό 7 ή 14 ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δύναται:
-να καθορίσει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο αυτό, στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή
-εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά 1 ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.
Για παράδειγμα αν ο εργαζόμενος είναι πλήρους απασχόλησης και εργάζεται 5ήμερο 8ωρο κι εφόσον μείνει σε προληπτική καραντίνα ένα 7ήμερο (π.χ. 5 εργάσιμες) τότε θα πρέπει να αναπληρώσει 20 ώρες εργασίας.
Ο χρόνος αναπλήρωσης δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων.
Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών.
Για νομοσχέδιο απλήρωτης εργασίας και μείωσης μισθών και δώρου Χριστουγέννων έκανε λόγο η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου.
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, η κυβέρνηση:
– Νομιμοποιεί την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, θεσπίζοντας απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα.
– Μειώνει το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους του τέθηκαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας.
– Καθυστερεί κι άλλο την αύξηση του κατώτατου μισθού -τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021- η οποία έχει ήδη ακυρωθεί για φέτος.
– Παρατείνει το καθεστώς αναστολής συμβάσεων, δηλαδή την επιδότηση της ανεργίας.
– Παρατείνει το αποτυχημένο “Συν-Εργασία” μειώσεων μισθών και μετατροπής της πλήρους σε μερική και εκ περιτροπής εργασία.
– Επεκτείνει τη δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης με μονομερή απόφαση των επιχειρήσεων.
– Δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για τη ρύθμιση της τηλεργασίας και την προστασία των εργαζόμενων.
Πηγή: msn.com