Πίσω από κάθε επιχείρηση, πίσω από κάθε επιχειρηματική ιδέα, «κρύβονται» άνθρωποι. Και είναι σημαντική η στήριξη των συγκεκριμένων ανθρώπων, ώστε κατά συνέπεια να στηριχθούν οι ιδέες τους και να αναπτυχθούν σε υγιείς και επιτυχημένες επιχειρήσεις. Για αυτό και αποκτά τη δική του σημασία ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επιχειρηματίες που υποστηρίζει πως «επικεντρώνεται στον άνθρωπο, όχι στην ιδέα».
Ο λόγος για το VentureGarden, που υλοποιείται για 7ο συνεχόμενο χρόνο. Αποτελεί ένα δωρεάν πρόγραμμα επιχειρηματικότητας που εστιάζει στην εκπαίδευση και το mentoring και που, στην Αθήνα, υλοποιείται από το Alba Hub for Entrepreneurship and Development (AHEAD) του Alba Graduate Business School, Τhe American College of Greece με την υποστήριξη του The Hellenic Initiative.
Το VentureGarden συμπληρώνει τις δράσεις του Alba για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και τη διάχυση γνώσης στο ευρύτερο οικοσύστημα. Εκτός από το MSc in Entrepreneurship και τα μαθήματα επιχειρηματικότητας που απευθύνονται στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του, το Alba υλοποιεί σειρά προγραμμάτων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσω του AHEAD. Τα προγράμματα αυτά έχουν ως στόχο την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων.
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα συζητήσαμε με τον Αλέξη Κομσέλη, Director του AHEAD, ο οποίος τονίζει πως το VentureGarden δημιουργήθηκε με επίκεντρο την εκπαίδευση. «Η εκπαίδευση είναι εκ των πραγμάτων μια διαδικασία που εστιάζει στον άνθρωπο και επιταχύνει την εξέλιξη του, δίνοντας γνώσεις, εργαλεία και εμπειρίες. Στο VentureGarden θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες ώστε να μπορούν να διαχειριστούν οποιαδήποτε επιχειρηματική ιδέα, τώρα ή στο μέλλον».
Το VentureGarden βρίσκεται στην αρχή της αλυσίδας υποστήριξης επιχειρηματιών και επιχειρηματικών ιδεών, δίνοντας τα απαραίτητα εφόδια στους συμμετέχοντες να αποσαφηνίσουν, να προσαρμόσουν, να αλλάξουν, ακόμα και να απορρίψουν την ιδέα τους. Κατά αυτόν τον τρόπο, το πρόγραμμα προετοιμάζει τους συμμετέχοντες για το επόμενο βήμα μιας ιδέας που έχει εξελιχθεί, συνεισφέροντας στο ευρύτερο οικοσύστημα (χρηματοδότες, θερμοκοιτίδες, επιταχυντές, διαγωνισμούς κτλ) με «πιο ώριμες αιτήσεις».
Σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσαμε να μην αναρωτηθούμε για τη σημασία της αρχικής ιδέας, μια συζήτηση που απασχολεί συχνά τους νέους επιχειρηματίες. Όπως τονίζει ο κ. Κομσέλης «η αρχική ιδέα είναι εκ των πραγμάτων εξελισσόμενη. Αν δεν είναι, σημαίνει ότι έχει ήδη γίνει σημαντική προσπάθεια για την επιβεβαίωσή της ή δεν υπάρχει επιχειρηματική προσέγγιση. Στη σημερινή εποχή, και μια επιχείρηση πρέπει να είναι εξελισσόμενη και να αξιολογεί όμοιες ή και διαφορετικές ευκαιρίες σε σχέση με το αντικείμενό της».
Άλλωστε, σε προγράμματα όπως το VentureGarden, απαιτείται μια αρχική ιδέα για να εφαρμοστούν τα σχετικά «εργαλεία», όπου «μέσα από αυτή τη διαδικασία απορρίπτονται, αλλάζουν ή/και επιβεβαιώνονται ιδέες». Όσον αφορά στο εάν η αρχική ιδέα μπορεί να αλλάξει, να μεταβληθεί, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ο κ. Κομσέλης τονίζει πως «οι ίδιοι οι επιχειρηματίες συνειδητοποιούν τι μπορεί να γίνει και τι όχι. Σπάνια συναντάμε ανθρώπους που αρνούνται να προσαρμόσουν την ιδέα τους. Πιο συχνά πεισμώνουν για να αποδείξουν στον εαυτό του και σε εμάς ότι η ιδέα είναι καλή».
Και άραγε, ακόμη και αν έχουν μια καλή αρχική ιδέα ή διάθεση να την προσαρμόσουν, μπορούν όλοι να γίνουν επιχειρηματίες; «Όχι. Αλλά όλοι μπορούν να δοκιμάσουν αν θέλουν» μας απαντάει ο κ. Κομσέλης. «Στην προσέγγιση που έχουμε εμείς, κάθε άνθρωπος έχει στη διάθεσή του πλούτο γνώσεων, εμπειριών και γνωριμιών. Από αυτά μπορεί να συνθέσει μια επιχειρηματική ευκαιρία και να την υλοποιήσει. Το θέμα είναι σε ποιον βαθμό ή και με ποιον τρόπο μπορεί να το εξελίξει», λέει. Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι να εστιάζει κάθε νέος επιχειρηματίας και στις απώλειες που μπορεί να αντέξει, ορίζοντας το δικό του όριο ρίσκου». Έτσι, η αποτυχία θα είναι εποικοδομητική και όχι καταστροφή.
Όσον αφορά στο τι λείπει σήμερα από τους επιχειρηματίες; «Η βασική δεξιότητα που λείπει, κατά τη γνώμη μου, είναι η ενσυναίσθηση και η συνδημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών με τους πελάτες. Ο επιχειρηματίας πρέπει να ακούει. Παράλληλα, απαιτείται πνεύμα συνεργασίας και συμπόρευσης μεταξύ επιχειρηματιών για την κοινή εκμετάλλευση μεγαλύτερων ευκαιριών. Αυτό είναι σημαντικό ειδικά για την προσέγγιση διεθνών αγορών. Επίσης, θα πρέπει να μπορεί να φτιάξει μια αποτελεσματική ομάδα με αλληλοσυμπληρούμενες δεξιότητες. Κοινά χαρακτηριστικά των παραπάνω είναι η ομαδικότητα και η συμπόρευση».
Ρωτήσαμε τον κ. Κομσέλη εάν υπάρχει κάτι που θεωρεί ως εσφαλμένη εικόνα για την επιχειρηματικότητα, κάτι που λανθασμένα πιστεύει πολύς κόσμος. «Όροι όπως startup και startupper, έννοιες όπως venture capital ή angel investor και η γενικότερη έμφαση στην παγκόσμια μόδα των startups αδικεί τόσο τις λίγες, πραγματικές startups όπως ορίζονται διεθνώς, όσο και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες που προσδίδουν αξία στην αγορά», μας λέει. Ένα λανθασμένο συμπέρασμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι ο νέος επιχειρηματίας είναι νέος σε ηλικία, δεν έχει να χάσει τίποτα και πρέπει να βρει χρηματοδότηση.
Και επειδή ξεκινήσαμε γράφοντας ότι «πίσω από κάθε νέα επιχειρηματική ιδέα, «κρύβονται» άνθρωποι», ο ίδιος υπογραμμίζει πως «το θέμα είναι να είσαι ευτυχισμένος. Η επιχειρηματικότητα χωρίς προσωπική ευτυχία δεν είναι βιώσιμη, οπότε οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί». Άλλωστε, «το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον είναι το πιο δημοκρατικό από ποτέ. Το μεγάλο κενό που υπάρχει είναι η εξοικείωση με την επιχειρηματικότητα και κατανόηση της επιχειρηματικής διεργασίας. Μακάρι σε λίγα χρόνια τα παιδιά από μικρές ηλικίες να πειραματίζονται με την δημιουργική επίλυση προβλημάτων και την επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα άλλωστε είναι δεξιότητα που μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλά επίπεδα».
Εικόνα από το πρόγραμμα μας δίνουν και δύο ομάδες που συμμετείχαν παλαιότερα σε αυτό. «To VentureGarden είναι ένα πρόγραμμα με σαφή εκπαιδευτικό προσανατολισμό στο οποίο επιχειρηματικές ιδέες αποτυπώνονται στο χαρτί, αποκτούν δομή, αλλάζουν, εξελίσσονται και ωριμάζουν. Μέσω του προγράμματος, χρησιμοποίησαμε εργαλεία και αναπτύξαμε μεθοδολογία η οποία βοήθησε να μετασχηματίστει μια αρχικά ανέφικτη ιδέα σε ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον διοργάνωσης συναυλιών» μας αναφέρουν οι Μάρω Παυλίδου και Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος από την Performants.
«Το πρόγραμμα μας παρείχε ένα ασφαλές περιβάλλον ανταλλαγής ιδεών, που μας έδωσε νέα εργαλεία για την εκτίμηση και την ανάπτυξη του προϊόντος μας. Ο συνχνωτισμός με άλλους νέους επίδοξους επιχειρηματίες ήταν αναζωογονητικός και υποστηρικτικός στον μοναχικό δρόμο της ελληνικής επιχειρηματικότητας» δηλώνουν στο epixeiro.gr οι Αναστασία Οικονόμου και Ρούλα Παπαστέργου από το ThinkSea, τονίζοντας πως «στο Venture Garden μας έφερε η επιθυμία μας να ενισχύσουμε τις γνώσεις μας γύρω από την επιχειρηματικότητα και να υποστηρίξουμε έτσι το ThinkSea στα επόμενα του βήματα».
Οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο του εντατικού προγράμματος μαθημάτων έχουν ξεκινήσει. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση τους στο venturegarden.gr. Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου 2020. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα ακολουθήσει διαδικασία αξιολόγησης για την επιλογή των υποψηφίων. Για την προστασία της υγείας των εμπλεκόμενων το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί ηλεκτρονικά, με περιορισμένη φυσική παρουσία εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, στους χώρους του Alba Graduate Business School. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα «τρέχει» και στη Θεσσαλονίκη, από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT.
Πηγή: www.epixeiro.gr