Στην ενεργοποίηση της διαδικασίας για την καταβολή της ενισχυμένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού ρίχνει το βάρος του το οικονομικό επιτελείο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Βασικός στόχος είναι τα ποσά να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός του Μαΐου. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στο άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες τοποθετείται γύρω στις 20 με 25 Μαΐου.
Μόλις ολοκληρωθούν οι παραπάνω ενέργειες, αμέσως μετά, τον Ιούνιο, θα ανοίξει και η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Ωστόσο η έκδοση των σχετικών πιστωτικών αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, τις επόμενες ημέρες, πιθανόν προς το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να «τρέξει» η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για περίπου 100.000 επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο με κρατική εντολή ή για ένα διάστημα (πλην της εστίασης, η οποία ενισχύεται μέσω του προγράμματος παροχής κεφαλαίων κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών). Το ύψος της αποζημίωσης αναμένεται να φτάσει στα :
· 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 5 εργαζόμενους
· 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους και
· 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 21 έως 50 εργαζόμενους.
Στην περίπτωση που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή για διάστημα λιγότερο από 15 ημέρες, τότε η αποζημίωση που θα λάβει θα αντιστοιχεί στο ήμισυ των παραπάνω ποσών, δηλαδή από 500 ευρώ έως 2.000 ευρώ.
Στους κλάδους που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
20-25 Μαΐου η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
Η πρόσφατη ψήφιση των διατάξεων της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, της απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης για τα έτη 2021 – 2022 και του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 22% από 24%, φαίνεται να φέρνει μια μικρή καθυστέρηση στο άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι παραπάνω διατάξεις θα πρέπει να ενσωματωθούν στο σύστημα. Γι’ αυτό ενδεχομένως η πλατφόρμα να ανοίξει λίγο μετά τις 20 Μαΐου.
Τον Ιούνιο το πρόγραμμα Επιδότησης Πάγιων Δαπανών
Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την υλοποίηση του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myBusinessSupport» για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αναμένεται να ανοίξει τον Ιούνιο.
Αφού λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στη συνέχεια, θα κληθούν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις. Σε αυτές θα αποτυπωθούν οι πάγιες δαπάνες για το 2020. Με αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία το υπουργείο Οικονομικών θα συλλέξει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να καθορίσει το τελικό ποσοστό επιδότησης επί των παγίων δαπανών, τα οποία θα αναλύονται στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί.
Στην συγκεκριμένη απόφαση το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να προβλέπεται και η δυνατότητα συμμετοχής και των επιχειρήσεων που απασχολούν έως έναν αριθμό εποχικού προσωπικού (γύρω στους 2 με 3), οι οποίες έως τώρα αποκλείονταν από το πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο θα επιδοτήσει το ύψος των παγίων δαπανών που δεν έχει ήδη καλυφθεί από άλλα μέτρα στήριξης, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή.
Βασική διαφορά του συγκεκριμένου προγράμματος σε σχέση με άλλα προηγούμενα μέτρα στήριξης είναι ότι οι επιδοτήσεις δεν θα καταβάλλονται σε μετρητά αλλά με πίστωση του ποσού και χρήση αυτού για πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για λογαριασμό του δικαιούχου. Η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή των φορολογικών οφειλών και των ασφαλιστικών οφειλών.
Πηγή: m.naftemporiki.gr