Φοροελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις της επόμενης θητείας
Ποια μόνιμα μέτρα ετοιμάζεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
«Πακέτο» μόνιμων φοροελαφρύνσεων και φορολογικών μεταρρυθμίσεων για την τετραετία 2023-2026 εξαγγέλλει η κυβέρνηση επιδιώκοντας την επόμενη θητεία της.
Πλήρη και οριστική κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, νέες μειώσεις συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και στον ΦΠΑ, σταδιακή μείωση και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης το αργότερο έως το τέλος του 2025, αλλά και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος με την ένταξη περισσοτέρων εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολόγησης περιλαμβάνει το «πακέτο» των ελαφρύνσεων και των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία, το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση επιδιώκοντας την ανανέωση της κοινοβουλευτικής θητείας της για την περίοδο 2023 – 2026.
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επανέλθει σε τροχιά υλοποίησης του βασικού σχεδίου της για τη μόνιμη φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την απαλλαγή από τα βάρη των φορολογικών μνημονιακών μέτρων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, το οποίο έχει ως στόχο την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται τους επόμενους μήνες να προχωρήσει σε αλλεπάλληλες εξαγγελίες που θα αφορούν το κυβερνητικό σχέδιο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και τη μετατροπή του σε εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Στο «πακέτο» των μέτρων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση εντός της επόμενης τετραετίας περιλαμβάνονται και ορισμένα από αυτά που είχαν εξαγγελθεί για να εφαρμοστούν στην πρώτη κοινοβουλευτική θητεία αλλά δεν κατέστη δυνατό να νομοθετηθούν, εξαιτίας των εκτάκτων γεγονότων και κρίσεων που μεσολάβησαν και κυριάρχησαν στην καθημερινότητα των πολιτών από τις αρχές του 2020, με την υγειονομική και οικονομική κρίση που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού, μέχρι και φέτος, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Αναλυτικά, στο «πακέτο» των μέτρων που προτίθεται να εντάξει η κυβέρνηση στο οικονομικό της πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνονται:
1 Η πλήρης κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το μέτρο αυτό ήδη έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό και σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2023. Ωφελημένοι από την εφαρμογή του θα είναι περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί και συνταξιούχοι με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί, από την 1η-1-2023, θα λάβουν αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους, καθώς από την ημερομηνία αυτή θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου και από όλες τις συντάξεις.
Σήμερα, η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τους μισθούς που εισέπραξαν πέρυσι και εισπράττουν και φέτος οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και για τα εισοδήματα του 2021 τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικές-αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες και τα οποία φορολογούνται φέτος. Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους από το επόμενο έτος θα έχει ως άμεση συνέπεια να πάψουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:
α) οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ,
β) οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ,
γ) οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ,
δ) τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι παρά πολύ υψηλές.
2 Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για το 2022 ή για το 2023 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2023 ή 2024) και η πλήρης κατάργησή του για το 2023 ή το 2024 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2024 ή 2025).
3 Η περαιτέρω αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Εξετάζονται νέες αλλαγές, που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών, αλλά και την υπαγωγή περισσοτέρων εισοδημάτων σε φορολογία με μία ενιαία κλίμακα. Οι πολλές περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, που ισχύουν σήμερα, θα επανεξεταστούν, θα αξιολογηθούν και θα περιοριστούν στις ελάχιστες αναγκαίες.
4 Η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (εταιρειών) και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 24% στο 20%.
5 Η μείωση των βασικών συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11%.
6 Η μονιμοποίηση της διάταξης που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα μη αλκοολούχα και τα αεριούχα ποτά (καφέ, χυμούς, αναψυκτικά), τα εισιτήρια κινηματογράφων, τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων, αεροπλάνων και κόμιστρα ταξί), τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων, τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους, τις υπηρεσίες εστίασης, τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού.
7 Η σταδιακή μείωση και εν τέλει η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης (των αντικειμενικών δαπανών του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) το αργότερο έως το 2025, όταν πλέον θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και θα είναι πλέον εφικτός ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όλων των Ελλήνων φορολογουμένων.
Κίνητρα για ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής
Εφαρμογή πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών φορολογικών μηχανισμών με τα POS των τραπεζών και τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, η ολοκλήρωση της εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής τήρησης φορολογικών βιβλίων μέσω της πλατφόρμας myData και η περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση των κινήτρων για τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής (πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών, e-banking κ.λπ.) στις καθημερινές συναλλαγές. Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, ώστε να υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.
Πηγή: m.naftemporiki.gr – Γιώργος Παλαιτσάκης