Επιδότηση δανείων: Άνοιξε η συζήτηση για πρόγραμμα Γέφυρα – Πού διαφωνούν τράπεζες και ΥΠΟΙΚ

Το ισπανικό μοντέλο επιδότησης δανείων προκρίνει το ΥΠΟΙΚ. Τι ακριβώς προβλέπει αυτό. Πού διαφωνούν οι τράπεζες και τι θα γίνει με τα επιτόκια καταθέσεων.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος φαίνεται να κινήθηκαν τράπεζες και Υπουργείο Οικονομικών στη χθεσινή συνάντησή τους σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη διευκόλυνσης των δανειοληπτών ώστε αυτοί να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα επιτόκια με κάποιο είδος επιδότησης. Άλλωστε το σήμα για τη συνάντηση έδωσε προχθές ο πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος είπε πως κάτι πρέπει να γίνει για τους ενήμερους δανειολήπτες.

Τι θέλει το ΥΠΟΙΚ
Από την πλευρά του Υπουργείου δείχνει να προκρίνεται το ισπανικό μοντέλο το οποίο αφορά χαμηλότερα εισοδήματα μεγαλύτερη επιδότηση αλλά και περιόδους χάριτος. Οι τράπεζες υποστηρίζουν πως το μοντέλο αυτό γεννάει νέα κόκκινα δάνεια και προβλέψεις και δεν επιθυμούν η ρύθμιση να έχει τέτοια μορφή. Αντιθέτως υποστηρίζουν το επιτυχημένο όπως λένε μοντέλο Γέφυρα που απέδωσε τις δύο προηγούμενες φορές που υιοθετήθηκε. Επίσης όπως αναφέρουν οι ελληνικές τράπεζες, το ισπανικό μοντέλο αφορά αποκλειστικά ιδιώτες και όχι και επιχειρήσεις.

Είναι προφανές πως οι δύο πλευρές άνοιξαν τον κύκλο μιας συζήτησης που θα συνεχιστεί και πως διεργασίες θα γίνουν και στο Λονδίνο όπου θα είναι παρούσες οι τράπεζες, αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας.

Είναι πολύ πιθανόν αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές η χώρα τελικώς να προσαρμόσει το μοντέλο στα μέτρα της ωστόσο φαίνεται πως η πλευρά των τραπεζών και το οικονομικό επιτελείο συμφωνούν κατ’ αρχήν πως πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα προκειμένου να μην δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Ότι πάντως και να προκριθεί δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν τις αρχές του νέου έτους.

Τι είναι το ισπανικό μοντέλο
Η Ισπανία τονίζουν παρατηρητές είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ επειδή περίπου τα τρία τέταρτα από τους κατόχους ενυπόθηκων δανείων της έχουν συμβάσεις κυμαινόμενου επιτοκίου, όπως ανέφεραν οι FT που παρουσιάζουν το ισπανικό μοντέλο. Οι πιο ευάλωτες οικογένειες ορίζονται ως εκείνες με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 25.200 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομίας δίνοντας ένα σχετικό παράδειγμα είπε ότι μια οικογένεια με στεγαστικό δάνειο 120.000 ευρώ και μηνιαία δόση 524 ευρώ θα μπορέσει να μειώσει τη δόση στα 246 ευρώ. Οι δανειολήπτες θα μπορούν επίσης να παρατείνουν τη διάρκεια των δανείων τους έως και επτά χρόνια στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων αλλαγών, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις σε έναν υπάρχοντα κώδικα αγαθών πρακτική για την αγορά στεγαστικών δανείων.

Οι οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα, με αποδοχές έως 29.400 ευρώ ετησίως, θα μπορούν να παγώσουν το μέγεθος των μηνιαίων αποπληρωμών τους, ενώ επωφελούνται από την επταετή επέκταση του δανείου. Επιπλέον, η Ισπανία θα καταργήσει τις προμήθειες για την πρόωρη εξόφληση των δανείων και για μετατροπή στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου σε δάνεια σταθερού επιτοκίου.
Τα μέτρα διατυπώνονται σε βάση εθελοντική.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς, στην Ισπανία υπάρχουν 3,7 εκατομμύρια μεταβλητά στεγαστικά δάνεια που, ως εκ τούτου, επηρεάζονται από το Euribor, δείκτης ο οποίος από -0,477% τον περασμένο Ιανουάριο στο κλείσιμο του Οκτωβρίου, το μέσο επιτόκιο έφθασε το 2,629%, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2008.

Μείωση επιτοκιακού περιθωρίου και προμηθειών
Σε ότι αφορά την υπόλοιπη συζήτηση ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε από τις τράπεζες μείωση των επιτοκιακών περιθωρίων (της διαφοράς δηλαδή στο επιτόκιο δανείων και καταθέσεων) και ενίσχυση των επιτοκίων καταθέσεων. Οι τράπεζες από την πλευρά τους θα παρακολουθήσουν τα δρώμενα και στην υπόλοιπη Ευρώπη και θα πράξουν το καλύτερο δυνατό για τους πελάτες τους.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη πάντως αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων από τη νέα χρονιά η οποία θα κινηθεί σε τουλάχιστον 0,25 μονάδες βάσης. Επίσης ζητήθηκε μείωση των προμηθειών ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν την πιστωτική επέκταση σε ιδιώτες δηλαδή στη στεγαστική πίστη.

Πηγή: naftemporiki.gr