«Έκλεισε» το bonus όσων καταγγέλλουν φοροδιαφυγή μέσω του «Apodixi»
Στη Βουλή εντός της εβδομάδας η διάταξη. Κλιμακωτό ποσό -Ανώτατο όριο 1.500 έως 2.000 ευρώ.
«Κλειδώνει» εντός της εβδομάδος το ύψος του bonus που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι που καταγγέλλουν στην ΑΑΔΕ περιπτώσεις φοροδιαφυγής, μέσω της εφαρμογής «Appodixi», ενώ από το τέλος του μήνα αναμένεται να αρχίσουν και οι πληρωμές.
Ειδικότερα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη με την οποία θα καθορίζεται το ύψος της αμοιβής όσων αποκαλύπτουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ενώ, σύμφωνα με τη ρύθμιση, το χρηματικό έπαθλο θα είναι κλιμακωτό.
Επισημαίνεται ότι το ελάχιστο ποσό της «αμοιβής» θα είναι τριπλάσιο της «παράνομης» απόδειξης-συναλλαγής, με το ανώτατο πάντως όριο να μην ξεπερνά τα 1.500 ευρώ ή στην καλύτερη περίπτωση τις 2.000 ευρώ.
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι όπως με το ηλεκτρονικό σύστημα «Apodixi» μπει «φρένο» στις «πλαστές» συναλλαγές, ως εκ τούτου να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η φοροδιαφυγή αφού θα έρχονται στο φως όσοι αποκρύπτουν τζίρους και εκδίδουν αποδείξεις από «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές, στους οποίους και θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα και λουκέτα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από πέρυσι το Σεπτέμβριο, οπότε και υιοθετήθηκε το νέο σύστημα, μέχρι σήμερα περισσότεροι από 160.000 πολίτες το έχουν κατεβάσει στο κινητό τους, ενώ οι καταγγελίες που ήδη έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των φορολογικών αρχών ξεπερνούν τις 80.000.
Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα αντίστοιχα μηνύματα:
– Ότι η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζει και τα στοιχεία της απόδειξης, δηλ. τον αριθμό της ταμειακής, το ΑΦΜ της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, την αξία της συναλλαγής και τον ΦΠΑ, και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου.
Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.
– Ότι η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.
– Ότι ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.
Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:
1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.
Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.
Πηγή: naftemporiki.gr – Γιώργος Κούρος