Με ανακοίνωσή του, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί σε συμβολική συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το Δικαστήριο.
Οι αγωγές μελών του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης για αποζημίωση εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου για την περίοδο των lockdown, εκδικάζονται αύριο Τετάρτη 26 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.
Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των μελών του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης κατέθεσε, δια του δικηγόρου της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), υπερασπιζόμενη τα αιτήματα των αγωγών.
Με ανακοίνωσή του, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί σε συμβολική συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το Δικαστήριο.
Όπως υπενθυμίζει «σε όσους δεν παρακολούθησαν την σφαγή που υπέστη η εστίαση», η δικαστική οδός επελέγη διότι «παρ’ ότι εμείς, οι άνθρωποι της εστίασης, βάλαμε πλάτη στην υγειονομική κρίση, υπακούοντας στην συνταγματική επιταγή της προσφοράς όλων των πολιτών στα δημόσια βάρη (Σύντ. άρθρο 4, παρ. 5), κλείνοντας τα μαγαζιά μας για τεράστιο χρονικό διάστημα, διαπιστώσαμε ότι η κυβέρνηση πέταξε την εκπλήρωση της υποχρέωσής μας για κοινωνική αλληλεγγύη στις καλένδες».
«Πώς αλλιώς να μεταφράσουμε ότι ενώ αποδεχθήκαμε την οιονεί ανάκληση της άδειας λειτουργίας, που μας επέβαλε μας “επιβράβευσε” τελικά με το τέλος επιτηδεύματος για το 2020 και το 2021, χρεώνοντάς μας με 1.300 ευρώ; Άλλωστε με αυτό το τέλος μας τιμωρεί ακόμη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει οδηγία από την Ευρώπη για την κατάργησή του» επισημαίνει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης.
«Η κυβέρνηση διατυμπάνισε σε όλα τα ΜΜΕ ότι μας στήριξε, την ίδια στιγμή που είχε αποσυρθεί από οποιαδήποτε στήριξη» επισημαίνει και επαναλαμβάνει μερικά βασικά στοιχεία:
- Οι επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν μέχρι 49 άτομα, αποτελούν το 87% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης.
- Οι επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν μέχρι 9 άτομα, αποτελούν το 57% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης.
- Στην εστίαση εργάζονται περίπου 400.000 άνθρωποι και μαζί με τα εξαρτώμενα παρελκόμενα επαγγέλματα αγγίζουν το 1.000.000.
- Η μοναδική στήριξη που πήραμε οι επιχειρηματίες της εστίασης, ως φυσικά πρόσωπα, ανήλθε στα 800 ευρώ τον Μάρτη του 2020.
«Αμέσως μετά χρεωθήκαμε με δάνεια (επιστρεπτέες προκαταβολές), που καλούμαστε να αποπληρώσουμε το 50% ή 70% του κεφαλαίου τους, όταν το ίδιο το κεφάλαιο δεν επαρκούσε ούτε για το μειωμένο ενοίκιο, ούτε για τους λογαριασμούς ενέργειας των κλειστών μας μαγαζιών. Η κυβέρνηση “αγνόησε” ότι είμαστε φυσικά πρόσωπα και μας επέβαλε, κυριολεκτικά, να πεινάσουμε, και βέβαια, να χάσουμε όλες τις ρυθμίσεις, που είχαμε μέχρι τότε» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Όπως επισημαίνει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, «από την άλλη, η στήριξη που πήραν οι εργαζόμενοί μας ανήλθε μόλις σε 534 ευρώ μηνιαίως και δημιούργησε τεράστια ιδιωτικά χρέη σ’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Η κυβέρνηση, υλοποιώντας το σχέδιο Πισσαρίδη, φτωχοποίησε έναν πολυπληθή κλάδο, ενοχοποιώντας τον για την διασπορά του ιού, που η ίδια δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί. Ο πρωθυπουργός αν και παραδέχθηκε ότι είμαστε σε πόλεμο, δεν έκανε τίποτα άλλο, παρά να μας χρεώνει κατά την διάρκεια των lockdown, ενώ θα μπορούσε να έχει θεσπίσει δικαιοστάσιο, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι περιουσίες των πολιτών της χώρας, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Αντ’ αυτού, μας ζήτησε να κάνουμε υπέρμετρα επαχθείς παραχωρήσεις. Μας στέρησε το δικαίωμα στην εργασία, την επαγγελματική και επιχειρηματική ελευθερία, την αξιοπρεπή διαβίωση και μας ανάγκασε, αφού μας “‘άνοιξε” χωρίς το πολυδιαφημιζόμενο κεφάλαιο επανεκκίνησης, το περίφημο 7%, που ελάχιστοι εισέπραξαν, σε διαχωρισμό, σε κοινωνικούς αυτοματισμούς και αθέμιτο ανταγωνισμό».
«Ποιο κράτος Δικαίου εξαπολύει τέτοιες επιθέσεις στους πολίτες του;» διερωτάται ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης και προσθέτει: «Η ανήκεστος βλάβη της εστίασης είναι γεγονός. Η οικονομική κανονικότητα απομακρύνεται συνεχώς. Η ακρίβεια και το ενεργειακό μας απειλούν όλους».
Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «ζητάμε τα στοιχειώδη για την υπαρξιακή και επαγγελματική μας αξιοπρέπεια»:
- Άμεση μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδότηση για επιστρεπτέες έως 40.000 ευρώ, όπως άλλωστε είναι και η οδηγία της Ευρώπης.
- Διαγραφή όλων των κορωνοχρεών για το 2020 και το 2021.
- Ασφάλιση για όλους και επανένταξη όλων σε 120 δόσεις για όλα τα χρέη ανεξαιρέτως, πριν και μετά την πανδημία.
- Κάλυψη του 70% του ενεργειακού κόστους.
- Νομοθετική ρύθμιση “παγώματος” των ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων μέχρι το τέλος του 2024, με θέσπιση τουλάχιστον εξαετών επαγγελματικών μισθωτηρίων.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Μείωση του ΦΠΑ στο 6% μέχρι το τέλος του 2024.
- Νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας.
Πηγή: www.naftemporiki.gr