Έχουν πληθύνει οι περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής από εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν φυσική παρουσία.
Μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή από ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) διαπιστώνουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Οι επιχειρήσεις των ηλεκτρονικών καταστημάτων που ελέγχονται διαπιστώνεται ότι έχουν πωλήσει πλήθος προϊόντων και αγαθών χωρίς να έχουν εκδώσει αποδείξεις, με αποτέλεσμα να έχουν αποκρύψει από τις φορολογικές αρχές τεράστια ποσά ακαθαρίστων εσόδων και να έχουν αποφύγει την πληρωμή φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ σημαντικού ύψους και για πολλά έτη.
Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις πίσω από εμφανιζόμενα στο διαδίκτυο e-shops διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει πραγματική επιχείρηση, αλλά ένα φυσικό πρόσωπο – ιδιώτης που πραγματοποιεί πωλήσεις προϊόντων χωρίς καν να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ και φυσικά χωρίς τήρηση βιβλίων και έκδοση φορολογικών στοιχείων.
Στοχευμένα
Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ διενεργούνται στοχευμένα, έπειτα από συλλογή πληροφοριών που πραγματοποιείται μέσω ερευνών στο διαδίκτυο -και συγκεκριμένα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην πλατφόρμα αναζήτησης πληροφοριών google- και κατόπιν διασταύρωσης με άλλες πληροφορίες που βρίσκονται ήδη στη διάθεση των φορολογικών αρχών ή προέρχονται από καταγγελίες καταναλω-
τών.
Πρόσφατα, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι ένα e-shop από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο διέθετε ρούχα και παπούτσια σε πελάτες του, πραγματοποίησε, τα έτη 2019 και 2020, πωλήσεις συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει εκδώσει ούτε μία απόδειξη λιανικής συναλλαγής! Οι ελεγκτές συνεχίζουν την έρευνα και στις επόμενες χρήσεις για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν και σ’ αυτές παραβάσεις και να προσδιορίσουν το συνολικό ύψος των πρόσθετων φόρων και προστίμων που θα επιβάλουν στην επιχείρηση.
Παράλληλα, από τους ελέγχους στο διαδίκτυο εντοπίστηκαν και άλλες πέντε παρόμοιες περιπτώσεις:
- E-shop πώλησης ρούχων με έδρα στις Σέρρες, δεν έκοψε το 2019 και το 2020 αποδείξεις συνολικής αξίας 420.000 ευρώ.
- E-shop από τη Θεσσαλονίκη με προϊόντα τηλεπικοινωνιών δεν έκοψε από το 2018 έως και το 2020 αποδείξεις 295.000 ευρώ.
- Επιχείρηση από την Ημαθία, που πουλά μέσω διαδικτύου ανταλλακτικά και εξαρτήματα αυτοκινήτων, δεν εξέδωσε το 2020 αποδείξεις και τιμολόγια συνολικής αξίας 185.000 ευρώ.
- Ηλεκτρονικό κατάστημα από την Αθήνα, που πουλά γυναικεία ρούχα, δεν εξέδωσε το 2020 και το 2021 αποδείξεις συνολικής αξίας 95.000 ευρώ.
- Φυσικό πρόσωπο από την Αλεξανδρούπολη είχε πωλήσει μέσω διαδικτύου το 2019 και το 2020, εμπορεύματα αξίας 62.000 ευρώ, χωρίς καν να έχει κάνει έναρξη επιχείρησης.
Όπως έχει διαπιστωθεί πλέον από τις έρευνες και τους ελέγχους που έχουν πια πυκνώσει, έχουν πληθύνει οι περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής από εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν φυσική παρουσία, αλλά πωλούν προϊόντα μέσω ιστοσελίδων που είναι ενταγμένες στο Facebook ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμη και μέσω ιστοσελίδων που λειτουργούν αυτόνομα ως e-shop.
Οι τιμές πώλησης των προϊόντων οι οποίες αναφέρονται σ’ αυτές τις ιστοσελίδες είναι ιδιαίτερα δελεαστικές και οι πωλητές, μέχρι να εντοπιστούν από την ΑΑΔΕ καταφέρνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα να πραγματοποιούν αδήλωτες και αφορολόγητες πωλήσεις… κάτω από το ραντάρ των αρμόδιων φορολογικών αρχών.
Πολλές φορές τέτοιες περιπτώσεις αποκαλύπτονται μετά από καταγγελίες πολιτών, οι οποίες οδηγούν τους ελεγκτές στην ψηφιακή παρακολούθηση των υπόπτων και στην αποκάλυψη των αδήλωτων επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.
Πηγή: www.naftemporiki.gr