Η νέα μεγάλη τάση: Εσωτερικές μετακινήσεις εργαζομένων. Σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για ένα παιχνίδι αναμονής, μέχρι τελικά ο εργαζόμενος να φύγει.
Η περίοδος της Μεγάλης Παραίτησης που πυροδότησε η πανδημία παγκοσμίως, αλλά και η πιο σύντομη φάση της «σιωπηρής παραίτησης», έχουν παρέλθει. Τώρα η αγορά εργασίας έχει λιγότερες εναλλακτικές για τους εργαζομένους και οι εργοδότες είναι εκείνοι που έχουν και πάλι το πάνω χέρι.
Σε μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, επικρατεί το τελευταίο διάστημα η ακόλουθη τάση: Οι εργαζόμενοι δέχονται ξαφνικά email στο οποίο ενημερώνονται ότι δεν απολύονται, αλλά η θέση τους καταργείται. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος του ξαφνικά αλλάζει.
Όσοι έχουν λάβει ένα τέτοιο μήνυμα έρχονται αντιμέτωποι με σειρά συναισθημάτων – από την ανακούφιση, που εξακολουθούν να έχουν εργασία έως την αίσθηση του τρόμου, ότι ουσιαστικά έχει γίνει το πρώτο βήμα για την απόλυσή τους.
Υπερτριπλασιάστηκαν οι εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων
Adidas, IBM και Salesforce μεταξύ άλλων, έχουν επανατοποθετήσει υπαλλήλους στο πλαίσιο εταιρικών αναδιαρθρώσεων. Τέτοιου είδους εσωτερικές μετακινήσεις εργαζομένων έχουν υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο σύμφωνα με στοιχεία από την AlphaSense, πλατφόρμα χρηματοοικονομικών ερευνών.
«Η εκ νέου ανάθεση είναι σίγουρα ένα τεράστιο μέρος της δυναμικής αυτή τη στιγμή», δήλωσε στη WSJ ο Andy Challenger, ανώτερος αντιπρόεδρος της Challenger, Gray & Christmas.
Για τις εταιρείες που ξόδεψαν αρκετά χρόνια —και πολύ— για να προσλάβουν κορυφαία ταλέντα, η επανατοποθέτηση εργαζομένων σε νέους ρόλους μπορεί να είναι ένας τρόπος για να καλύψουν θέσεις ζωτικής σημασίας για τα μελλοντικά σχέδια, περιορίζοντας παράλληλα το κόστος που σχετίζεται με παλιές στρατηγικές, εξηγούν στελέχη ανθρώπινων πόρων.
Μπορεί όμως, τονίζουν, να είναι και κάτι πολύ διαφορετικό: ένα παιχνίδι αναμονής. Οι εργαζόμενοι που δικαιούνται υψηλές αποζημιώσεις, θα μπορούσαν να αποφασίσουν να φύγουν μόνοι τους εάν αισθάνονται παγιδευμένοι σε μια δουλειά που δεν θέλουν. Είναι ένα είδος εξαναγκασμού σε παραίτηση ή μία «σιωπηρή απόλυση», όπως λέει η WSJ, στην οποία οι εργοδότες γλιτώνουν την καταβολή της αποζημίωσης. Αν δεν συμβεί αυτό με το πέρασμα κάποιων μηνών, τότε η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε κανονική απόλυση.
Σε συνεντεύξεις και διαδικτυακά φόρουμ, πολλοί εργαζόμενοι δήλωσαν ότι ανησυχούν μήπως η επανατοποθέτησή τους σήμαινε ότι τελικά θα τους δείξουν την πόρτα της εξόδου. Άλλοι αναρωτιούνταν αν θα πρέπει οι ίδιοι να επιλέξουν να φύγουν, διεκδικώντας στην αγορά εργασίας μία θέση που πραγματικά θέλουν.
3 διαφορετικοί ρόλοι σε 2 χρόνια
Ο 34χρονος Ματ Κόνραντ άλλαξε δύο φορές σε δύο χρόνια θέση στην IBM προτού εξασφαλίσει την τρέχουσα θέση του, η οποία τελικά τον ικανοποιεί. Το 2021 με βιντεοκλήση ένα διευθυντικό στέλεχος τον ενημέρωσε ότι η θέση του είχε εξαλειφθεί και πως μπορούσε να αναλάβει νέο ρόλο, πωλώντας λογισμικό με το οποίο δεν είχε εμπειρία. Ήταν μία εξέλιξη, που όπως είπε, επηρέασε την ψυχική του υγεία.
Αργότερα το ίδιο έτος, ο Κόνραντ βρήκε μια νέα δουλειά στην IBM μέσω ενός πρώην διευθυντή, που ταίριαζε καλύτερα στο σύνολο των δεξιοτήτων του. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2022 και αυτός ο ρόλος καταργήθηκε. Επέλεξε να μην παραιτηθεί και τελικά δικαιώθηκε, αναλαμβάνοντας μία θέση που τον ικανοποιεί.
Πηγή: www.naftemporiki.gr