Το επικρατέστερο σενάριο για τα στάδια προς την κατάργηση
Σταδιακό «κούρεμα» του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 και οριστική κατάργησή του το 2027 περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο στο πλαίσιο περαιτέρω ελάφρυνσης των επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Οι νέες ελαφρύνσεις, που αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, δεν αποτελούν ένα νέο «πακέτο» παροχών, όπως διευκρινίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αλλά ανειλημμένες ήδη δεσμεύσεις της κυβέρνησης οι οποίες, όπως και όλες οι υπόλοιπες, θα εκπληρωθούν στο ακέραιο σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 87η ΔΕΘ.
Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αρχίσει και καταστρώνουν τα σχέδια για τη σταδιακή και κλιμακωτή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με το επικρατέστερο να προβλέπει, με βάση πάντα την τρέχουσα δημοσιονομική πορεία, ότι αυτό θα μειωθεί κατά 20% το 2025 και θα διαμορφωθεί σε 320 – 800 ευρώ και κατά 30% το 2026 στα 224 έως 560 ευρώ, ενώ θα καταργηθεί πλήρως το 2027.
Το ισχύον πλαίσιο
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο επιβλήθηκε πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, διαμορφώνονται ως εξής:
- 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
- 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
- 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
- 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.
Επισημαίνεται δε ότι ειδικά για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες καθώς και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια», δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση μέχρι με τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή με περισσότερα από τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα, αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:
- 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
- 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
Ποιοι απεγκλωβίστηκαν
Μέχρι σήμερα πάντως πρέπει να υπογραμμιστεί ότι από το εν λόγω τέλος, των 400 ευρώ έως 1.000 ευρώ, έχουν ήδη απεγκλωβιστεί δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με τζίρο έως και 2 εκατ. ευρώ, καθώς είχαν αυξήσει τις θέσεις πλήρους απασχόλησης μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2022.
Ο αριθμός δε των εν λόγω επιχειρήσεων δεν αποκλείεται να αυξηθεί καθώς εκκρεμεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για χιλιάδες ενστάσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων που υπέβαλαν μέχρι τις 28 Αυγούστου ζητώντας την εξαίρεση από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι δυνητικά περίπου 900.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα μπορούσαν φέτος να γλιτώσουν από το τέλος των 650 – 1.000 ευρώ εφόσον είχαν προχωρήσει στην αύξηση των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος δόθηκε σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με τις εξής προϋποθέσεις:
- Τα ακαθάριστα έσοδά τους να μην υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως.
- Να αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.
Ποιοι εξαιρούνται
- Όσον αφορά τον μέχρι σήμερα «κατάλογο» των επαγγελματιών και επιχειρήσεων που δεν πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος, σε αυτόν μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
- Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
- Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
- Όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
- Οι έμποροι εφόσον υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους.
- Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Το μέτρο ισχύει και για το φορολογικό έτος 2022, όπως ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019- 2021, με αποτέλεσμα οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται σκάφη μέχρι 12 μέτρων.
Πηγή: www.naftemporiki.gr