Την προδημοσίευση δύο προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ένα για την επιχειρηματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 190 εκατ. ευρώ για νέα ΑΦΜ με επιλέξιμους και ελεύθερους επαγγελματίες και την ένα για επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο ύψους 150 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου.
Τον Νοέμβριο προκήρυξη για την «Επιχειρηματική Έναρξη» ύψους 150 εκατ. ευρώ με επιλέξιμα νέα ΑΦΜ
Ειδικότερα το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Έναρξη» όπως τονίστηκε αφορά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης, και θα προκηρυχθεί εντός του Νοεμβρίου. Στις βασικές επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται κτιριακές εγκαταστάσεις, μεταφορικά μέσα, λογισμικό, δαπάνες προβολής, τεχνικές μελέτες, εξοπλισμός κ.α. Η επιλεξιμότητα των επενδύσεων θα ξεκινάει από την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης. Σημειώνεται πως η αξιολόγηση των αιτήσεων θα είναι συγκριτική κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν προτεραιότητα οι πρώτες αιτήσεις που θα γίνουν.
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού όπως είναι για παράδειγμα ξενοδοχειακές μονάδες 4 κλειδιών, κάμπινγκ κ.α.
Αναφορικά με τη λειτουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) τονίστηκε ότι στόχος είναι η διεύρυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία και ιδιαίτερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο την εξυπηρέτηση τουλάχιστον 60.000 επιχειρήσεων. Ενθαρρυντικό είναι όπως αναφέρθηκε πως με βάση τα στοιχεία των δανείων που δίνονται μέσω εργαλείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας το επιτόκιο δανεισμού διαμορφώνεται στο 3,68% ενώ το επιτόκιο της αγοράς είναι στο 7,14%. Η περίοδος χάριτος είναι στους 36 μήνες και η περίοδος αποπληρωμής στα 10 έτη. Σημειώνεται πως το 75% των επιχειρήσεων που απέκτησαν πρόσβαση σε δανεισμό μέσω αυτού του εργαλείου, απασχολούν προσωπικό έως 10 έτομα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το εργαλείο αγροτικών μικροπιστώσεων για δάνεια έως 25.000 ευρώ που διαχειρίζεται η HDB και οι αιτήσεις γίνονται μέσω της πλατφόρμας Know Your Customer (KYC), στο οποίο ήδη εξαντλήθηκαν τα 40 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά διαθέσιμα. Είναι προγραμματισμένη η ένεση ρευστότητας ύψους 10 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο εργαλείο.
Πηγή: www.agronews.gr