To τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού 2024 που θα κατατεθεί αύριο, Τρίτη, στη Βουλή

Διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ενίσχυση του εισοδήματος μέσω αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις και σειράς επιδομάτων, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ αλλά και αύξηση των δαπανών σε υγεία και παιδεία προβλέπει μεταξύ άλλων το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού 2024 που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να καταλήγει στη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ (13%) σε τουρισμό και μεταφορές. Δύο τομείς που συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας (έναντι άλλων αγορών) αλλά και των εσόδων του Κράτους.

«Στο τέλος της χρονιάς θα πετύχουμε τον στόχο μας για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ. Αυτά που αλλάζουν σημαντικά προς το θετικότερο για το 2024 σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας είναι: Πρώτον, το ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν το 2024 με ρυθμό 15,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 12,1%. Και, δεύτερον, η σημαντική αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, με πόρους που θα προέλθουν από την προσπάθειά μας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παροχές ύψους 1,6 δισ. ευρώ και φορολογικές ελαφρύνσεις 2,13 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2024. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Το νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι από τον Ιανουάριο του 2024 θα λάβουν αύξηση 70 ευρώ στο βασικό μισθό, μεγαλύτερο επίδομα τέκνων από 20 έως 50 ευρώ αλλά και έμμεση αύξηση από 6,4 έως 18,3 ευρώ λόγω της μειωμένης παρακράτησης στο ποσό του φόρου από την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά.
  • Η αύξηση των συντάξεων κατά 3%
  • Το «ξεπάγωμα» των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα από το νέο έτος.
  • Η αύξηση κατά 10-15 ευρώ των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ όπως και το επίδομα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες, που θα φτάσει έως τα 630 ευρώ το μήνα
  • Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν ασφαλίσει το ακίνητο τους έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες).

Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ του 13%
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να καταλήγει στη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% σε μεταφορές και τουρισμό. Το συγκεκριμένο μέτρο καλύπτει τα εισιτήρια σε χερσαίες, θαλάσσιες ή εναέριες μεταφορές αλλά και τις χρεώσεις των ξενοδοχείων ή άλλου τύπου καταλυμάτων. Στο τουριστικό πακέτο όπου στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%, στη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13% και στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

Όσον αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ 13% στον καφέ και στα ταξί, παρατείνεται έως το τέλος Ιουνίου 2024, με σκοπό να επανεξεταστεί εντός του νέους έτους. Αντίθετα, στον υψηλότερο συντελεστή 24% φαίνεται ότι επιστρέφουν τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά.

Ισχυρή ανάπτυξη και μείωση χρέους και ανεργίας

Την ώρα που πολλά ευρωπαϊκά κράτη «περνούν δύσκολα» όσον αφορά την πορεία της οικονομίας τους, η χώρα μας με «όχημα» τις επενδύσεις, αναμένεται φέτος να καταγράψει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, στα ίδια επίπεδα και με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Το 2024 το ΑΕΠ προβλέπεται να καταγράψει περαιτέρω άνοδο κατά 2,9%. Καθοριστικό ρόλο για την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας διαδραματίζουν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (εν αναμονή και της εκτίμησης του οίκου αξιολόγησης Fitch την 1η Δεκεμβρίου), η αύξηση των τουριστικών εσόδων και των εξαγωγών αλλά και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, το 2023 αναμένεται να κινηθεί οριακά υψηλότερα σε σχέση με την πρόβλεψη που υπήρχε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,9%, από 3,8% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Το 2024 θα υποχωρήσει στο 2,6%.

Το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,1% του ΑΕΠ, όπως δήλωσε και ο κ. Χατζηδάκης, για να ξεπεράσει το 2% το 2024, φτάνοντας στο 2,1% του ΑΕΠ. Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αποτελούν τα έσοδα που θα προέλθουν από τις αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, τα οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Το δημόσιος χρέος θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία φτάνοντας στο 152,2% του ΑΕΠ στο τέλος του επόμενου έτους.

Η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας προβλέπεται να συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 11,2% το 2023 και στο 10,6% το 2024.

Πηγή: www.naftemporiki.gr