Έως τα μέσα Μαρτίου έρχονται 4 κρίσιμα τεστ για την ελληνική οικονομία
Kαθοριστικό αναμένεται να είναι το α΄ τρίμηνο του έτους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τα μέσα Μαρτίου έρχεται σειρά εκθέσεων που αφορούν στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη ενώ η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα καθορίσει και τους «πόντους» που θα προσδώσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Βασικός στόχος για φέτος παραμένει η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,9%, φέρνοντας την Ελλάδα σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλες ισχυρές οικονομίες της ευρωζώνης καθώς ορισμένες «φλερτάρουν» έντονα με την ύφεση.
Οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν
Mία πρώτη «γεύση» για την πορεία των οικονομιών των ευρωπαϊκών χωρών θα δώσει η Κομισιόν την ερχόμενη Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου με την ανακοίνωση των χειμερινών της προβλέψεων για τις οικονομίες των κρατών-μελών.
Το ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσουν οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό δεδομένου ότι η γεωπολιτικές αναταράξεις ειδικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα και τους κινδύνους για άνοδο του πληθωρισμού.
Η έκθεση για το Σχέδιο Ανάκαμψης
Εντός του Φεβρουαρίου είναι πιθανό να δημοσιοποιηθεί και η ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία υλοποίησης των Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα μηνύματα που έρχονται για την πορεία υλοποίησης του «Ελλάδα 2.0» είναι θετικά. Η χώρα μας έχει καταφέρει να λάβει έως τώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης πάνω από το 40% των κονδυλίων που δικαιούται – χωρίς να σημαίνει ότι έχει απορροφηθεί το σύνολο αυτών. Σε επίπεδο κρατών-μελών, μέχρι στιγμής, έχουν εκταμιευθεί 221 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 30% των συνολικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ήδη η Ελλάδα προχωρά τις διαδικασίες προκειμένου να «κλείσει» με τα ορόσημα που εκκρεμούν προκειμένου τον Απρίλιο, με βάση το σχεδιασμό, να υποβάλλει το 4ο αίτημα για την καταβολή 3,3 δισ. ευρώ, περίπου 1 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων και 2,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων. Σε σύνολο 20 οροσήμων, όπως τόνιζαν αρμόδιες πηγές, υπάρχουν ακόμα ορισμένες εκκρεμότητες οι οποίες επιδιώκεται να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου. Αντίθετα με ιδιαίτερα αυξημένη «ταχύτητα» προχωρούν τα δάνεια. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η συμβασιοποίηση δανείων ύψους 4,5 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Με το ελληνικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2023 να αυξάνεται κατά 2,1%, υπεραποδίδοντας σε σχέση με την ευρωζώνη, τα βλέμματα στρέφονται στα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πορεία του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2023 στις 7 Μαρτίου. Στοιχεία που θα καθορίσουν και τις εκτιμήσεις για το κατά πόσο φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2023.
Με κύριο χαρακτηριστικό για το 2024 την εύθραυστη ανάπτυξη και τα υψηλά χρέη για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, η ελληνική, με τα έως τώρα δεδομένα, δείχνει να ξεχωρίζει καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για βελτίωση της πορείας της. Στις βασικές στοχεύσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξουν νέες αναβαθμίσεις.
Οι οίκοι αξιολόγησης
Μετά την Scope Ratings η οποία στις 26 Ιανουαρίου διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, στις 8 Μαρτίου «έρχεται» η DBRS. Ωστόσο, η πιο σημαντική ημερομηνία για το α΄ τρίμηνο του έτους είναι η 15η Μαρτίου καθώς τότε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση του για την ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι είναι ο μόνος οίκος που βαθμολογεί το ελληνικό αξιόχρεο με Ba1, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, και όπως είναι φυσικό το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας ώστε η Ελλάδα να κατατάσσεται στην επενδυτική βαθμίδα από το σύνολο των μεγάλων οίκων αξιολόγησης.
Πηγή: www.naftemporiki.gr