Για να μπορεί να διαπιστωθεί ότι δεν υπερβαίνουν οι καταθέσεις του οφειλέτη τα 12.000 ευρώ
Η διαδικασία της άρσης του τραπεζικού απορρήτου αποτελεί το «τελευταίο εμπόδιο» ώστε να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για χιλιάδες μη μισθωτούς με χρέη προς τον ΕΦΚΑ που επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη.
Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ετοιμάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και αναμένεται έως τις αρχές Μαρτίου, για να ενεργοποιηθεί και η αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα, ελέγχονται όλες οι παράμετροι, για να μην υπάρξουν εμπλοκές με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς και με την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ελέγχου των καταθέσεων και να ενεργοποιηθεί ομαλά η σχετική διάταξη νόμου.
Άλλωστε η άρση του τραπεζικού απορρήτου αποτελεί μία από τις βασικές παραμέτρους που έχουν οριστεί, για να μπορεί να διαπιστωθεί ότι δεν υπερβαίνουν οι καταθέσεις του οφειλέτη τα 12.000 ευρώ αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος, ή τα 6.000 ευρώ αν πρόκειται για αγρότη.
Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί ο οφειλέτης να ενταχθεί στη διαδικασία για να ρυθμίσει μέρος των οφειλών του, με παρακράτηση του 60% της σύνταξής του, η οποία όμως θα απονέμεται κανονικά εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις.
Δικαίωμα ρύθμισης
Οι εν δυνάμει συνταξιούχοι, που είναι οφειλέτες με χρέη στον ΕΦΚΑ, με τη νέα διάταξη νόμου αποκτούν το δικαίωμα να ρυθμίσουν την οφειλή τους, για πάνω από 20.000 ευρώ και έως 30.000 ευρώ εάν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, και για πάνω από 6.000 ευρώ και μέχρι τα 10.000 ευρώ εάν πρόκειται για αγρότες.
Στην κατηγορία αυτή εκτιμάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα ότι εντοπίζονται έως 40.000 ενδιαφερόμενοι, που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να υποβάλουν σχετική αίτηση στην ανάλογη πλατφόρμα, όταν τεθεί σε ισχύ.
Η πιο βασική εξ αυτών είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου και ο εντοπισμός όλων των καταθέσεων του οφειλέτη από την ημερομηνία ψήφισης του σχετικού νόμου (ν.5078/23) και μετά, δηλαδή από τα τέλη Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Εξετάζεται όμως και το ενδεχόμενο η χρονική έναρξη του ελέγχου να μεταφερθεί ακόμα πιο νωρίς. Επίσης, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ότι θα χρειάζεται να αποδείξουν ότι έχουν πάνω από 20 έτη ασφάλισης (6.000 ένσημα), αλλά και ότι έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Εάν πληρούνται σωρευτικά όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις, τότε ο αιτών θα μπορεί να λάβει τη σύνταξή του. Μόνο που θα υπόκειται σε παρακράτηση 60% αυτής, για το υπερβαίνον ποσό από τα 20.000 έως τα 30.000 ευρώ (δηλαδή έως 10.000 ευρώ ανάλογα με το ύψος του χρέους) για όσους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.
Αντίστοιχα, η ίδια παρακράτηση θα ισχύει και για αγρότες που θα είναι δικαιούχοι σύνταξης, για το υπερβαίνον ποσό του χρέους από 6.000 έως 10.000 ευρώ (δηλαδή έως 4.000 ευρώ ανάλογα με το ύψος του χρέους). Μόλις η οφειλή υποχωρήσει στα 20.000 ευρώ ή στα 6.000 ευρώ αντίστοιχα, τότε θα ενεργοποιείται η παλαιότερη διάταξη νόμου, που δίνει τη δυνατότητα της οριστικής αποπληρωμής σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, που θα αφαιρούνται από τη σύνταξη του δικαιούχου.
Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι
Εντός της ημέρας πάντως αναμένεται από τον ΕΦΚΑ να ενεργοποιήσει μια άλλη πλατφόρμα, αυτή που αφορά τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ώστε να μπορούν με αίτησή τους να λάβουν ακέραια τη σύνταξή τους, χωρίς περικοπή 30% όπως ίσχυε.
Ταυτόχρονα θα επιβαρύνονται με έναν πόρο υπέρ ΕΦΚΑ (10% επί του ετήσιου εισοδήματος για τους μισθωτούς συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται και 50% ανά ασφαλιστική κατηγορία για τους μη μισθωτούς). Επισημαίνεται ότι όσοι συνταξιούχοι εργαζόμενοι αποκρύψουν τη συνέχιση της απασχόλησης, αν εντοπιστούν θα έχουν πρόστιμο που θα ισούται με την απώλεια 12 συντάξεών τους!
Σε πρώτη φάση, υπολογίζονται σε 36.000 οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που ήδη έχουν δηλώσει κατά το παρελθόν τη συνέχιση της εργασίας τους. Τώρα, με τη συγκεκριμένη ενεργοποίηση της πλατφόρμας υποβολής αίτησης, εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβούν τις 100.000 οι συνταξιούχοι που θα φανεί ότι συνεχίζουν να εργάζονται.
Πηγή: www.naftemporiki.gr