Από φέτος, περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι αναμένεται να δουν σημαντική αλλαγή στον τρόπο συμπλήρωσης των φορολογικών τους δηλώσεων
Ανοίγει το αργότερο έως στα τέλη Μαρτίου η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024 προκειμένου 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι να δηλώσουν στην εφορία τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι.
Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις του 2024
Από φέτος, περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι αναμένεται να δουν σημαντική αλλαγή στον τρόπο συμπλήρωσης των φορολογικών τους δηλώσεων. Ειδικότερα, μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν είχαν καμία αλλαγή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση το προηγούμενο έτος, δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους. Το έντυπο Ε1 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση.
Έτσι, η μόνη υποχρέωση τους θα είναι να ελέγχουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα ποσά από μισθούς, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, και αυτοκίνητα που έχουν ήδη καταγραφεί από την υπηρεσία.
Ακόμη και αν δεν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, οι φορολογούμενοι θα επιβεβαιώνουν την υποβολή της δήλωσής τους, ενώ ταυτόχρονα θα εκκαθαρίζεται και θα εκδίδεται ο φορολογικός τους λογαριασμός.
Κατά πληροφορίες, στα φετινά έντυπα Ε1 των φορολογικών δηλώσεων θα είναι προσυμπληρωμένα τα ακόλουθα δεδομένα και στοιχεία:
-Στοιχεία για συνταξιούχους
-Ποσά μισθών ή συντάξεων
-Παρακρατηθέντες φόροι
-Τόκοι καταθέσεων
-Παρακρατηθέντες φόροι από τόκους
-Στοιχεία κατοικιών
-Περιουσιακά στοιχεία
-Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
–Αποπληρωμή δανείων – καρτών
-Δαπάνες αγορών
-Εξαρτώμενα τέκνα
-Κάλυψη τεκμηρίων
Ορισμένα από τα σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι ενόψει της συμπλήρωσης των δηλώσεων τους είναι τα εξής:
Tελος επιτηδεύματος: Τέλος επιτηδεύματος τεσσάρων ταχυτήτων φέρνουν οι ανατροπές στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων. Για τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις το τέλος «κουρεύεται» στο μισό, για όσους εξαιρούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα όπως είναι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» παραμένει στα 400-500 ευρώ ενώ στα ίδια επίπεδα από 800 έως 1.000 ευρώ διατηρείται το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις (ΙΚΕ, Α.Ε., Ο.Ε. ΕΠΕ, Ε.Ε.).
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου, με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ.
Έξτρα μείωση φόρου: Oι δαπάνες για πληρωμή αμοιβών σε 8 κατηγορίες ιατρικών επαγγελμάτων μετρούν στο 200% της αξίας τους, για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος και την αποφυγή πρόσθετης φορολόγησης με 22%, εφόσον έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα.
Έκπτωση για δαπάνες ανακαίνισης: Φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν δαπάνες για την ανακαίνιση ή την επισκευή της κατοικίας τους θα έχουν έκπτωση έως 1.600 ευρώ στον φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν την φετινή χρονιά.
Aνείσπρακτα Ενοίκια: Με την πληρωμή φόρων για εισοδήματα που δεν απέκτησαν το 2023 κινδυνεύουν οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια, στην περίπτωση που δεν προνοήσουν πριν από την υποβολή της δήλωσης.
Προκαταβολή φόρου: Με συντελεστή 55% θα υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τις επιχειρήσεις έχει περιοριστεί στο 80%. Αντίθετα, διατηρείται η προκαταβολή φόρου στο 100% για τα πιστωτικά ιδρύματα.
Τεκμήρια: Οι φορολογούμενοι που δεν θα δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια.
Ασφαλιστικές εισφορές: Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2023 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία.
Πηγή: www.protothema.gr