∆ιπλής ερµηνείας επιδέχεται η δίµηνη στασιµότητα στην αγορά ελαιολάδου, η οποία δε, επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της πιο δραστήριας περιόδου ειδικά στα εµπορικά κέντρα της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου διακινούνται οι βασικές ποσότητες ελαιολάδου της χρονιάς.

Με εξαίρεση µερικές διακυµάνσεις των συν/πλην 20 λεπτών στην ισπανική αγορά, όπου και εδώ η µεγάλη εικόνα δείχνει µια σχετική στασιµότητα πέριξ των 8,90 ευρώ, οι τιµές σε Ελλάδα και Ιταλία παρέµειναν αµετακίνητες µε κορυφές στα 9,50 και 9,90 ευρώ αντίστοιχα σε βασικά παραγωγικά κέντρα (Λακωνία, Μπάρι).

Στην «πιάτσα» ακούγεται ότι οι εταιρείες προεξοφλούν επάρκεια αποθεµάτων για το υπόλοιπο της εµπορικής περιόδου και υπό αυτήν την έννοια, κανένας κρίκος στην αλυσίδα αξίας δεν είναι διατεθειµένος να διαταράξει την ισορροπία που δείχνει να έχει βρει η αγορά. Άλλωστε, ο φόβος περί κατάρρευσης της κατανάλωσης, επιβεβαιώθηκε µόνο εν µέρει, µιας και η φειδώ των καταναλωτών στις παραγωγικές χώρες καλύπτεται από την περιέργεια νέων καταναλωτών Τρίτων Χωρών. Είναι µια ανάγνωση που δίνει ενθαρρυντικά σηµάδια για συγκράτηση των τιµών ελαιολάδου κοντά στα ιστορικά υψηλά.

Αυτή είναι η ερµηνεία που δείχνει πως η σηµερινή εικόνα συσσώρευσης στις τιµές ελαιολάδου, θα µπορούσε να συντηρηθεί ως αργά στην τρέχουσα εµπορική περίοδο, µιας και όποια υποχώρηση τιµών θα ενεργοποιούσε τη ζήτηση για επερχόµενες παραγγελίες, επαναφέροντας την αγορά στο υφιστάµενο «equilibrium», το σηµείο απόλυτης ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης.

Η άλλη ερµηνεία, θέλει τις τιµές να αντιδρούν µόλις υπάρξουν σαφείς ενδείξεις γύρω από την ανθοφορία των δέντρων ελιάς και τις διαθεσιµότητες που θα µπορούσαν να διαµορφωθούν στην επόµενη εµπορική περίοδο. Με άλλα λόγια, η σχετικά υποτονική εµπορική κινητικότητα των τελευταίων εβδοµάδων, µεταφράζεται σε αυτήν την υπόθεση, ως στάση αναµονής του εµπορίου στο πλαίσιο µιας στρατηγικής πίεσης των τιµών. Πάντως µια ενδεχόµενη διόρθωση µε τα σηµερινά θεµελιώδη µεγέθη, δύσκολα θα µπορούσε να έχει βάθος µεγαλύτερο του 10 µε 15%, ήτοι τιµές περί τα 8 µε 8,50 ευρώ στην περίπτωση της Ελλάδας, τουλάχιστον έως ότου η στενότητα της προσφοράς.

Και στις δύο περιπτώσεις, µε βάση πάντα τα τωρινά δεδοµένα, περιθώρια περαιτέρω ανόδου των τιµών δεν φαίνεται να υπάρχουν, εκτός κι αν οι επόµενοι µήνες δώσουν αφορµές για ανανεωµένες ανησυχίες γύρω από την προσφορά της περιόδου 2024-2025.

Πηγή: elaiaskarpos.gr