Έρχεται «καύσωνας» φόρων στο επτάμηνο

Πάνω από 39,4 δισ. ευρώ στην εφορία το διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου – Πρωταθλητής ο Ιούλιος

Αντιμέτωποι με ένα νέο «κύμα καύσωνα φόρων» είναι για το επόμενο επτάμηνο οι φορολογούμενοι καθώς, εκτός από το «τσουνάμι» ακρίβειας που χτυπά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι για την εφορία.

Ειδικότερα, μετά το «χαλαρό» δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, οπότε και οι φορολογικές υποχρεώσεις κινήθηκαν σε «χαμηλές πτήσεις» σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του έτους, από τον τρέχοντα και για τους επόμενους έξι το φορολογικό φορτίο θα είναι ασήκωτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση και τα στοιχεία του προϋπολογισμού, στο διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν στα δημόσια ταμεία 39,425 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 23,5 δισ. που πλήρωσαν στο πρώτο πεντάμηνο, ώστε στο τέλος του έτους να επιτευχθεί ο στόχος των εισπράξεων που ανέρχεται στα 62,899 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι το 2024 «πρωταθλητής» μήνας στο σκέλος των εισπράξεων αναδεικνύεται ο Ιούλιος, οπότε και θα πρέπει στα δημόσια ταμεία να εισρεύσουν έσοδα ύψους περίπου 6,7 δισ. ευρώ, ενώ ο μήνας με τις χαμηλότερες «απαιτήσεις» ήταν ο Μάρτιος, κατά τον οποίο υπολογίζεται ότι εισπράχθηκαν περίπου 3,7 δισ. ευρώ. Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι οι αυξημένες εισπράξεις του δευτέρου εξαμήνου δικαιολογούνται φυσικά από το γεγονός ότι στο δεύτερο μισό του έτους καταβάλλεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και μια σειρά άλλων υποχρεώσεων. Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η αυξημένη ροή φόρων προέρχεται από τη μεγέθυνση των εισοδημάτων, λόγω των αυξήσεων που δόθηκαν σε μισθούς και συντάξεις, αλλά φυσικά και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο και φέτος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στηρίζει τις προσδοκίες του για αύξηση των εισπράξεων στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ), που για μια ακόμη χρονιά αποτελούν τους κύριους «αιμοδότες» των εσόδων αφού και λόγω των αυξημένων τιμών που κυριαρχούν στην αγορά, σε προϊόντα και υπηρεσίες, επιβαρύνουν περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μειώνοντας όμως ταυτόχρονα τζίρους από την αγορά. Σε κάθε περίπτωση, φυσικά, για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί απαραίτητη προϋπόθεση είναι όπως ο προϋπολογισμός μείνει αμετακίνητος στις «ράγες» της δημοσιονομικής σταθερότητας, προκειμένου να υλοποιηθούν και τυχόν νέες παρεμβάσεις-ανάχωμα στην ακρίβεια για στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ωστόσο, το ζητούμενο είναι πώς οι φορολογούμενοι θα αντεπεξέλθουν στον «καύσωνα των φόρων» που πρέπει να καταβάλλουν, από τη στιγμή που κάθε μήνα με δυσκολία ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και από τη μέχρι σήμερα πορεία και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που «πετούν» σταθερά πάνω από τα 107 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται, δε, ότι ήδη 1,5 εκατ. φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» βρίσκονται ακόμη 2,2 εκατ. φορολογούμενοι. Αυτή, άλλωστε, είναι και η μεγάλη «αγωνία» του οικονομικού επιτελείου, εάν δηλαδή οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν τελικά να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που είναι μεν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως προστίθενται σε μια σειρά πολλών βαρών που έχουν κληθεί να σηκώσουν οι πολίτες.


Στόχοι για τους φόρους

Επισημαίνεται ότι με βάση τους στόχους του νέου κρατικού προϋπολογισμού οι εισπράξεις θα πρέπει να κινηθούν ανά μήνα στο διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου ως εξής: Ιούνιος: 27.940, Ιούλιος: 34.676, Αύγουστος: 41.102, Σεπτέμβριος: 46.373, Οκτώβριος: 52.290, Νοέμβριος: 57.403, Δεκέμβριος: 62.898. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι με βάση τις προβλέψεις του φετινού προϋπολογισμού οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν περισσότερους φόρους, καθώς:

1 Φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών: Τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 35,169 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,471 δισ. ευρώ ή 4,4% έναντι του 2023. Ειδικότερα:

  • τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 24,379 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,161 δισ. ευρώ έναντι του 2023 και
  • οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7,067 δισ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 27 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

2 Φόρος εισοδήματος: Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 21,652 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 707 εκατ. ευρώ ή 3,4% έναντι του 2023. Ειδικότερα:

  • ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 13,337 δισ. ευρώ και είναι αυξημένος κατά 959 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη αύξηση των αμοιβών καθώς και στον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και παρά την αύξηση του αφορόλογητου ορίου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα,
  • ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 6,696 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 295 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, λόγω εξισορρόπησης των παραγόντων που επέδρασαν δημοσιονομικά στο προηγούμενο οικονομικό έτος (προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης).

3 Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας: Τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,487 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 52 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης του ΕΝ[1]ΦΙΑ κατά 10% στους ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές.

4 Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών: Από φόρους και δασμούς επί εισαγωγών προβλέπονται έσοδα ύψους 392 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

5 Φόροι κεφαλαίου: Οι φόροι κεφαλαίου προβλέπεται να ανέλθουν σε 239 εκατ. ευρώ, στο ίδιο ύψος με αυτό του 2023.

6 Λοιποί τρέχοντες φόροι: Τα έσοδα από τους λοιπούς τρέχοντες φόρους προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 2.428 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 68 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

Γιώργος Κούρος

Πηγή: www.naftemporiki.gr