Επιχειρήσεις εστίασης: Τι αλλάζει στις αποδείξεις από 1η Αυγούστου

Υποχρεωτικό μέτρο για εστιατόρια, ψητοπωλεία, ψαροταβέρνες, ταβέρνες, ουζερί, μπιραρίες, μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά καφενεία με παρασκευαστήριο, οβελιστήρια και πιτσαρίες

Από την 1η Αυγούστου οι επιχειρήσεις εστίασης θα είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό Άθροισης και Σήμανσης (ΦΗΜΑΣ) εστιατορίου ή ταμειακή μηχανή εστιατορίου ή φορολογικούς εκτυπωτές (ΑΔΗΜΕ) για την έκδοση αποδείξεων.

Η υποχρέωση αφορά τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πλήρους επεξεργασίας (πλήρους γεύματος), δηλαδή επιχειρήσεις που διαθέτουν τρόφιμα τα οποία παρασκευάζονται με πολλούς και σύνθετους χειρισμούς στην ίδια την επιχείρηση ή τρόφιμα που προέρχονται από νομίμως λειτουργούσες λοιπές επιχειρήσεις, προσφέρουν πλήρη εξυπηρέτηση από σερβιτόρους σε μεμονωμένους πελάτες που κάθονται σε τραπέζια (συμπεριλαμβανομένων των πάγκων ή των ιδιαίτερων χώρων) και λειτουργούν με συγκεκριμένους ΚΑΔ. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν κυρίως εστιατόρια, ψητοπωλεία, ψαροταβέρνες, ταβέρνες, ουζερί, μπιραρίες, μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά καφενεία με παρασκευαστήριο, οβελιστήρια και πιτσαρίες.

Οι εξαιρέσεις
Με βάση απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, από την υποχρέωση εγκατάστασης ΦΗΜΑΣ και ΦΤΜ εξαιρούνται:

• Επιχειρήσεις εστίασης που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται τουριστικοί.

• Οι συναλλαγές πώλησης σε πακέτο (take away), διανομής (delivery), αυτοεξυπηρέτησης (self-service), καθώς κατά τη διενέργεια των συγκεκριμένων συναλλαγών η επιχείρηση δεν παρακολουθεί «ανοιχτά τραπέζια».

• Επιχειρήσεις που μέχρι τις 6 Ιουλίου 2024 χρησιμοποιούσαν ΕΑΦΔΣΣ, δηλαδή συσκευές Ειδικής Ασφαλούς Φορολογικής Διάταξης Σήμανσης Παραστατικών που χρησιμοποιούνται από χρόνια (και στέλνουν τις παραγγελίες από τα τραπέζια στην κουζίνα και στην Ταμειακή), καθώς για αυτές έχει δοθεί ειδική παράταση έως 30 Νοεμβρίου.

Οι λοιπές επιχειρήσεις εστίασης, που λειτουργούν με ΚΑΔ των κατηγοριών 56.10 και 56.2 αλλά δεν παρέχουν υπηρεσίες σερβιρίσματος, επιτρέπεται (αλλά δεν είναι υποχρεωτικό), για την έκδοση των παραστατικών τους, να χρησιμοποιούν ΦΗΜΑΣ εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου ή Πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης.

Οι ΚΑΔ
Οι ΚΑΔ εστίασης που έχουν υποχρέωση χρήσης ΦΗΜΑΣ ή ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ εστιατορίου ή παρόχου από 1η Αυγούστου είναι οι εξής :

56.10.11 : Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου

56.10.11.02 : Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου

56.10.11.03 : Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, με ζωντανή μουσική από ορχήστρα τριών τουλάχιστον οργάνων, [που υπάγεται στην υπό στοιχεία 1059176/625/ΠΟΛ.1087/2003 (Β’ 932) απόφαση υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ισχύει κάθε φορά], με παροχή σερβιρίσματος

56.10.11.04 : Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, χωρίς ζωντανή μουσική ή με ορχήστρα λιγότερη των τριών οργάνων [που δεν υπάγεται στην υπό στοιχεία 1059176/625/ΠΟΛ.1087/2003 (Β’ 932) απόφαση Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ισχύει κάθε φορά], με παροχή σερβιρίσματος

56.10.11.05 : Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως (φαστ -φουντ), με παροχή σερβιρίσματος

56.10.11.06 : Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από κέντρο διασκέδασης – κοσμική ταβέρνα

56.10.11.07 : Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από οινεστιατόριο ή οινομαγειρείο (οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς προσωπικό)

56.10.11.08 : Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από πιτσαρία, με παροχή σερβιρίσματος

56.10.11.09 : Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία – σουβλατζίδικα, με παροχή σερβιρίσματος

56.10.11.10 : Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από ουζερί, μεζεδοπωλείο, τσιπουράδικο, ζυθοπωλείο με παροχή σερβιρίσματος

56.10.11.11 : Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ, με παροχή σερβιρίσματος.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: www.naftemporiki.gr