Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η ώρα του ελέγχου για όσους αμφισβήτησαν τον φόρο

Mόλις 1.037 προχώρησαν τελικά στην υποβολή αίτησης αμφισβήτησης του φόρου

Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες για το νέο τρόπο φορολόγησης τους, ελάχιστοι ήταν τελικά εκείνοι που προχώρησαν στην αμφισβήτησή του τεκμαρτού εισοδήματος.

Ο αριθμός αυτών ιδιαίτερα μικρός καθώς μέσω της ειδικής εφαρμογής μόλις 1.037 προχώρησαν τελικά στην υποβολή αίτησης αμφισβήτησης του φόρου, ποσοστό που δεν αντιστοιχεί μόλις στο 0,14% του συνόλου. Ακόμα 686 υπέβαλλαν αίτηση επικαλούμενοι αντικειμενικούς λόγους. Πλέον είναι στα «χέρια» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να προχωρήσει στον απαιτούμενο έλεγχο.

Ωστόσο η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας υποβάλλονται αιτήσεις αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος θα παραμείνει ανοικτή έως τις 16 Νοεμβρίου μόνο όμως για τα μέλη Νομικών Προσώπων με απλογραφικά βιβλία.

Οι φορολογούμενοι μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» είχαν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τον φόρο και το τεκμαρτό εισόδημα είτε δηλώνοντας ότι το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος ήταν χαμηλότερο λόγω νοσηλείας, στρατιωτικής θητείας ή άλλων αντικειμενικών λόγων είτε υποστηρίζοντας ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι μικρότερα από τα τεκμαρτά. Στη δεύτερη περίπτωση όμως θα πρέπει να περάσουν από εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο. Δηλαδή έχουν αποδεχθεί ότι θα πρέπει να δώσει στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς (προσωπικούς ή επαγγελματικούς), λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, δαπάνες σε σχολεία, φροντιστήρια, διατροφή, ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικίας, οχήματος και σειρά ακόμα στοιχείων.

Κανονικά η καταβολή
Ακόμα όμως και εκείνοι που αμφισβήτησαν τα τεκμήρια θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά στην καταβολή του φόρου που τους βεβαιώθηκε. Στην περίπτωση που προκύψει ότι τελικά έπρεπε να πληρώσουν λιγότερο (ή περισσότερο) τότε θα πραγματοποιηθεί επανεκκαθάριση του φόρου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διατηρήσει το τεκμαρτό εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών για πάντα. «Όταν μπήκε το τεκμαρτό εισόδημα, δεν μπήκε για τον αιώνα τον άπαντα», είπε χαρακτηριστικά υπεραμυνόμενος για την εφαρμογή του μέτρου, λέγοντας πως είναι κάτι το οποίο εφαρμόζουν και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: www.naftemporiki.gr