Ακίνητα: Μεταβιβάσεις «εξπρές» και για τα νομικά πρόσωπα – Τι αλλάζει με την επέκταση του Ψηφιακού Φακέλου.

Νέες δυνατότητες για επιχειρήσεις και εταιρείες – . Ακολουθούν δωρεές, αποδοχές κληρονομιών και γονικές παροχές

Εταιρείες, οργανισμοί και άλλα νομικά πρόσωπα θα μπορούν σύντομα να πραγματοποιούν τις μεταβιβάσεις ακινήτων τους εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, εξοικονομώντας χρόνο και απλοποιώντας τις διαδικασίες.

Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιταχύνει τη μετάβαση προς ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα για όλες τις πράξεις μεταβίβασης ακινήτων. Μέχρι πρότινος, ο Ψηφιακός Φάκελος Ακινήτων χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, με τις νέες αλλαγές, που ανταποκρίνονται σε πάγιο αίτημα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, η πλατφόρμα επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες και οργανισμούς.

Κατά την ομιλία του στην 25η διεθνή έκθεση Prodexpo, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ανακοίνωσε πως εντός των επόμενων ημερών θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα δυνατότητα για νομικά πρόσωπα. Μέσω της πλατφόρμας gov.gr, τα νομικά πρόσωπα θα μπορούν πλέον να ολοκληρώνουν τις αγοραπωλησίες κτηματογραφημένων ακινήτων ψηφιακά, με απόλυτη διαφάνεια και ταχύτητα.

Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί, όπως είπε, μια νέα εποχή στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς όλες οι σχετικές διαδικασίες – από τη συλλογή των απαραίτητων εγγράφων μέχρι την τελική μεταγραφή – θα διεκπεραιώνονται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά. Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει όχι μόνο την ταχύτητα των συναλλαγών, αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας, κάνοντας την αγορά ακινήτων πιο προσβάσιμη και απλή.

Πλέον, όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων διεκπεραιώνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Όσοι πολίτες και συμβολαιογράφοι χρησιμοποιούν τον φάκελο μεταβίβασης μέσω του akinita.gov.gr λαμβάνουν μεταγραφή ή δικαιολογημένη απόρριψη. Με βάση το νέο πλαίσιο, η συλλογή των εγγράφων πραγματοποιείται από τον συμβολαιογράφο που συντάσσει το συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου, έπειτα από εξουσιοδότηση των συμβαλλόμενων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα ψηφιακή εφαρμογή εμπεριέχονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα ενός ακινήτου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΦΚΑ), τα οποία αντλεί ο συμβολαιογράφος και καταχωρίζονται στον φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.

Η ψηφιοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων δεν σταματά εδώ. Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι η ενσωμάτωση και άλλων τύπων πράξεων, όπως δωρεές, αποδοχές κληρονομιών και γονικές παροχές. Αυτές οι επιπλέον λειτουργικότητες θα προσθέσουν ευελιξία στην πλατφόρμα και θα καλύψουν ένα ευρύτερο φάσμα συναλλαγών.

Επιπλέον, η αναβάθμιση του Ψηφιακού Φακέλου Ακινήτων δεν αφορά μόνο την προσθήκη νέων δυνατοτήτων. Αναμένεται και μια σειρά από βελτιώσεις στο σύστημα, οι οποίες θα στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργικότητα και χρηστικότητα της πλατφόρμας, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τους χρήστες στην καθημερινή τους χρήση.

Πηγή: www.protothema.gr