Τράπεζες: Οι πέντε προμήθειες για τις οποίες η κυβέρνηση πιέζει να μειωθούν.

Μείωση των «λαϊκών» προμηθειών, ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών και αξιοποίηση ακινήτων τα τρία σκέλη της κυβερνητικής πολιτικής

Εντείνει τις πιέσεις προς τις συστημικές τράπεζες η κυβέρνηση, θέτοντας στο προσκήνιο τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών για τις λεγόμενες «λαϊκές» συναλλαγές. Πρόκειται για καθημερινές συναλλαγές που επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής λόγω των υπερβολικών χρεώσεων.

Η κυβέρνηση αυξάνει την πίεση στις τράπεζες, στοχεύοντας αφενός στη μείωση των υπερβολικών προμηθειών στις καθημερινές συναλλαγές και αφετέρου στην αξιοποίηση του μεγάλου αποθέματος ακινήτων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που παραμένουν αδιάθετα από τις τράπεζες και τους servicers επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος,

Οι «λαϊκές» συναλλαγές αφορούν βασικές τραπεζικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Οι πρώτες αλλαγές επικεντρώνονται σε πέντε βασικές κατηγορίες συναλλαγών που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης:

Εμβάσματα: Σήμερα οι προμήθειες για μεταφορές χρημάτων φτάνουν έως και τα 5 ευρώ για ποσά έως 1.000 ευρώ. Η κυβέρνηση επικαλείται κοινοτική οδηγία που ορίζει ανώτατα όρια στις προμήθειες, με στόχο αυτές να περιοριστούν μεταξύ 0,50€ και 1,20€.

Πληρωμές λογαριασμών: Η τρέχουσα χρέωση φτάνει έως και το 1 ευρώ ανά συναλλαγή. Σχεδιάζεται μείωση τουλάχιστον κατά 50%, ώστε το κόστος για τον καταναλωτή να είναι σημαντικά χαμηλότερο.

Αντικατάσταση κάρτας: Οι πολίτες σήμερα χρεώνονται έως 5 ευρώ για την αντικατάσταση τραπεζικής κάρτας. Η κυβέρνηση στοχεύει στον πλήρη μηδενισμό αυτής της χρέωσης.

• Έξοδα φακέλου δανείων: Τα τέλη που επιβάλλονται για την επεξεργασία αιτήσεων δανειοδότησης αναμένεται να επανεξεταστούν, με στόχο την ελάφρυνση του κόστους για τους δανειολήπτες.

Αναλήψεις από ΑΤΜ απομακρυσμένων περιοχών: Σε περιοχές όπου λειτουργεί μόνο ένα τραπεζικό δίκτυο, προωθείται η κατάργηση των προμηθειών για αναλήψεις, ώστε να διευκολυνθούν οι κάτοικοι απομονωμένων περιοχών.

Παρόλο που οι συγκεκριμένες συναλλαγές αντιστοιχούν σε περίπου 13% του συνόλου των εσόδων των τραπεζών από προμήθειες, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η μείωσή τους, ακόμη και στο μισό, δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη συνολική κερδοφορία των τραπεζών.

Για το 2024, οι «λαϊκές» προμήθειες υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν συνολικά 70 – 80 εκατ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, έναντι συνολικών εσόδων από προμήθειες που αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων των πολιτών και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. «Δεν κάνουμε τα χατίρια των τραπεζών, αλλά πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως οποιαδήποτε κέρδη από προμήθειες και επιτόκια πρέπει να συνοδεύονται από ενίσχυση της κοινωνικής ευθύνης.

Έδωσε μάλιστα το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, αναφέροντας ότι το σχέδιο εστιάζει σε τρεις άξονες:

1. Μείωση των «λαϊκών» προμηθειών: Ενίσχυση της χρήσης της πλατφόρμας IRIS και μείωση των χρεώσεων για καθημερινές συναλλαγές.
2. Ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ τραπεζών: Με στόχο τη μείωση του κόστους για τους πελάτες.
3. Αξιοποίηση ακινήτων: Αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα αδρανή ακίνητα, ώστε να ενισχυθεί η προσφορά στην αγορά και να μειωθούν οι τιμές αγοράς και ενοικίασης.

Όπως δήλωσέ χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των τραπεζών και διαμηνύει πως, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις, τόσο στις προμήθειες όσο και στη διαχείριση του ακινήτου αποθέματος».

Υπηρεσίες άμεσων πληρωμών

Εξάλλου από το 2025, όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν υπηρεσίες άμεσων πληρωμών, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη κοινοτική οδηγία που ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία μετά από Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Οι αλλαγές προβλέπουν ότι από τις 9 Ιανουαρίου 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών σε κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ πρέπει να προσφέρουν τη δυνατότητα λήψης άμεσων μεταφορών πίστωσης σε ευρώ. Από τις 9 Οκτωβρίου 2025, η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται και στην αποστολή άμεσων μεταφορών πίστωσης.

Παράλληλα, οι τράπεζες και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν θα μπορούν να επιβάλλουν υψηλότερες χρεώσεις για αυτές τις άμεσες μεταφορές σε σχέση με τις χρεώσεις που ισχύουν για τις τυπικές μεταφορές πίστωσης, οι οποίες κατατίθενται στον λογαριασμό του δικαιούχου την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Οι άμεσες πληρωμές, οι οποίες θα ολοκληρώνονται μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα, θα παρέχουν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ταχύτητα στις συναλλαγές χωρίς επιπλέον κόστος.

Πηγή: www.protothema.gr