Όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν υπάρξει συναλλαγή σε κάποιον λογαριασμό, τότε αυτός χαρακτηρίζεται ως αδρανής
Περί τα 10 εκατ. ευρώ καταθέσεις αποδίδονται ετησίως στο Δημόσιο από αδρανείς λογαριασμούς τραπεζών.
Για την ακρίβεια πρόκειται για καταθετικούς λογαριασμούς οι οποίοι δεν έχουν κινηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν υπάρξει συναλλαγή σε κάποιον λογαριασμό, τότε αυτός χαρακτηρίζεται ως αδρανής και η οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να τον επαναφέρει σε κατάσταση ενεργή.
Ωστόσο, απαιτούνται άλλα 18 χρόνια να περάσουν χωρίς καμία κίνηση προκειμένου το περιεχόμενο ενός λογαριασμού να αποδοθεί στο Δημόσιο. Αδρανείς λογαριασμοί δεν χαρακτηρίζονται: Οι λογαριασμοί με αποκλειστική χρήση την παροχή εγγύησης (ενεχύρου) και οι λογαριασμοί των προθεσμιακών καταθέσεων. Κάποιες κινήσεις που μπορεί να κάνει ένας επενδυτής ώστε να μη χαρακτηριστεί ο λογαριασμός του αδρανής είναι μεταξύ άλλων:
Πληρωμή ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. ή αγορά online ή σε επιχείρηση με μηχάνημα POS εμπορεύματος ή υπηρεσίας και χρέωση του εν λόγω λογαριασμού, ανάληψη από τα ΑΤΜ μιας τράπεζας κ.ά. Οι περισσότερες αδρανείς καταθέσεις βρίσκονται στις τράπεζες με τον μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτών καταθετών και βέβαια όσο πιο ιστορική είναι μια τράπεζα τόσο περισσότεροι είναι οι αντίστοιχοι λογαριασμοί. Πάνω από το 1/3 των αδρανών καταθέσεων βρίσκεται στην Εθνική Τράπεζα, ενώ αδρανείς έχει και η Alpha Bank λόγω ιστορικότητας, αλλά και η Πειραιώς λόγω της συγχώνευσής της κυρίως με την Αγροτική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις του προϋπολογισμού, αυτός ενισχύθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου την τελευταία πενταετία από αδρανείς καταθέσεις.
Πώς ενεργοποιείται ή κλείνει ο λογαριασμός
Η ενεργοποίηση ενός αδρανούς λογαριασμού μπορεί να αποτελεί σχετικά απλή υπόθεση, όπως και το κλείσιμο αυτού, υπό μία προϋπόθεση: Στην τράπεζα στην οποία διατηρείται ο καταθετικός λογαριασμός, ο καταθέτης να είναι επικαιροποιημένος.
Σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται η με δικαιολογητικά επικαιροποίησή του. Επίσης θα πρέπει ο καταθέτης να είναι εν ζωή, διότι σε περίπτωση που τελεί κληρονόμος θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία της κληρονομιάς.
Πηγή: www.naftemporiki.gr