«TechSaloniki»: Ανοιχτές, εκατοντάδες θέσεις εργασίας για επιστήμονες πληροφορικής
Το 8ο TechSaloniki, που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Παρουσιάσεις από επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσπαθήσουν να «πείσουν» τους υποψηφίους να ενταχθούν στο δυναμικό τους
«Στον κλάδο της πληροφορικής, είναι πλέον οι υποψήφιοι που επιλέγουν τις εταιρείες και όχι το αντίθετο, όπως συνέβαινε στην κρίση. Αλλά για να τις διαλέξουν, πρέπει πρώτα να τις γνωρίσουν»: με τη φράση αυτή ο Στέφανος Δολτσίνης, μάνατζερ τεχνολογίας και μηχανικής μάθησης στην εταιρεία Kaizen Gaming, έδωσε το στίγμα της αλλαγής που έχει συντελεστεί στην ελληνική αγορά εργασίας της πληροφορικής, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει η επικείμενη διήμερη διοργάνωση του «TechSaloniki» για απευθείας γνωριμία των υποψηφίων με τις εταιρείες που θέλουν να τους εντάξουν στο δυναμικό τους.
Το 8ο TechSaloniki, που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτήριο Μ2), εκτιμάται ότι θα προσελκύσει μέσα σε δύο ημέρες πάνω από 2000 επισκέπτες, όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Τζόλλας. Στις συνολικά οκτώ διοργανώσεις του, πρόσθεσε, πέρασαν τις «πόρτες» του αναζητώντας δουλειά ή ενημέρωση πάνω από 10.000 άτομα, κυρίως νέοι και νέες.
Κατά την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, στην οποία μετέχουν 38 εταιρείες (έναντι 20, όταν έγινε το 1ο Techsaloniki) θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσπαθήσουν να «πείσουν» τους υποψηφίους να ενταχθούν στο δυναμικό τους, σε μια περίοδο που εκατοντάδες νέες προσλήψεις σχεδιάζονται μόνο στη Θεσσαλονίκη. Η προσέλευση την πρώτη ημέρα είναι ανοιχτή και δωρεάν. Κατά τη δεύτερη ημέρα, μόνο όσες και όσοι υποψήφιοι έχουν κλείσει ραντεβού μέσω της πλατφόρμας της διοργάνωσης με τις συμμετέχουσες εταιρείες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε κλειστές συνεντεύξεις, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο πρόσληψής τους.
Πόσες προσλήψεις γίνονται μέσω Techsaloniki;
Αλήθεια, πόσοι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέχρι σήμερα μέσω των διαδοχικών διοργανώσεων του Techsaloniki; Όπως επισήμανε η εκτελεστική διευθύντρια του TechSaloniki, Μαρία Ράμμου, τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες αναζητούν και άτομα που μπορούν να «χτίσουν» τις απαιτούμενες πρόσθετες γνώσεις πάνω σε μια βάση σπουδών, χωρίς απαραίτητα να έχουν εξειδίκευση στην πληροφορική. «Εξειδικευμένους εργαζόμενους είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις.
Μέχρι την 5η διοργάνωση προσέρχονταν αρκετά junior συνάδελφοι (σχετικά νεοεισερχόμενοι). Από τα 800-1000 άτομα που συμμετείχαν σε κάθε διοργάνωση ετησίως, περίπου 350-400 έδιναν συνεντεύξεις και γίνονταν άμεσα προσλήψεις για 100-120 από αυτά και εντός εξαμήνου για 350. Από την πέμπτη διοργάνωση και μετά, εμφανίζονται και άτομα με εξειδίκευση, τα οποία κάνουν κύκλο στις διάφορες εταιρείες. Το ποσοστό των εξειδικευμένων που κάνουν αυτόν τον κύκλο (μέσω νέων προσλήψεων) ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε 3%-8%» εξήγησε.
Πόσους εργαζόμενους ψάχνουν οι εταιρείες
Οι εταιρείες που στηρίζουν τη διοργάνωση, ανάμεσα στις οποίες πολλές πολυεθνικές, θέλουν να εντάξουν συνολικά στο δυναμικό τους εκατοντάδες εργαζόμενους στο επόμενο διάστημα. Και δεν αναζητούν μόνο υψηλή εξειδίκευση και τεχνικές δεξιότητες, αλλά και «μαλακές δεξιότητες» (soft skills), όπως η ταύτιση αξιών, η σύμπνοια με την κουλτούρα της εταιρείας, η ομαδικότητα και η προθυμία συνεχούς μάθησης.
Ενδεικτικό είναι ότι μόνο η Deloitte, που στο τρέχον οικονομικό έτος (που λήγει τον Μάιο) προσέλαβε 400 άτομα στη Θεσσαλονίκη, σχεδιάζει πάνω από 200 πρόσθετες προσλήψεις μέχρι το τέλος του έτους, όπως γνωστοποίησε η Δομνίκη Καβατζίκη, ανώτερη μάνατζερ ανθρώπινων πόρων της εταιρείας, η οποία χαρακτήρισε το TechSaloniki ως τη γιορτή τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης και «από τα μοναδικά τεχνολογικά events στην Ελλάδα, με τέτοια έκταση στο κομμάτι της εύρεσης ταλέντου».
Ξεπερνούν τις 200 οι ανοιχτές θέσεις εργασίας της Netcompany-Intrasoft σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων οι 50 αφορούν την τελευταία από τις τρεις πόλεις, όπως γνωστοποίησε ο Πάνος Κωνσταντινίδης, Development Center Lead της εταιρείας. «’Ηρθαμε το 2015, μέσα την κρίση, πιστέψαμε στη Θεσσαλονίκη και δικαιωθήκαμε. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά ανόδου» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι μεγάλα συμβόλαιά της με την ΕΕ ανανεώνονται και υπογράφονται νέα, ενώ υπάρχει και το κομμάτι της συμμετοχής της σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου.
Κατά πάνω από 100% αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της στη Θεσσαλονίκη τα προηγούμενα χρόνια η ΕΥ (Ernst & Young), όπως επισήμανε η διευθύντρια επιχειρηματικής συμβουλευτικής της εταιρείας, Βίκυ Κούρα, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και στο μέλλον. Διευκρίνισε δε ότι η ΕΥ δεν αναζητά αμιγώς και μόνο τεχνολογικές δεξιότητες, αλλά και τις «μαλακές» ή «οριζόντιες», όπως ένας τρόπος σκέψης με παγκόσμια χαρακτηριστικά (global thinking).
Στην Ελλάδα απασχολούνται σήμερα περίπου οι μισοί εργαζόμενοι της Kaizen Gaming παγκοσμίως (σ.σ. η εταιρεία έχει μεταξύ άλλων στο χαρτοφυλάκιό της το Stoiximan), εκ των οποίων περίπου 1000 στην Αθήνα και πάνω από 250 στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία, που έχει σήμερα παρουσία σε 16 αγορές, τις οποίες σχεδιάζει να αυξήσει σε 26 μέχρι το 2026, απασχολεί 2500 άτομα σε πέντε τοποθεσίες παγκοσμίως (Βραζιλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ελλάδα), με στόχο να τα αυξήσει φέτος σε 3500.
«Ό, τι έχει σήμερα ζήτηση στην αγορά εργασίας, σε πέντε χρόνια μπορεί να μην είναι σχετικό»
Ως θεσμό όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, χαρακτήρισε το TechSaloniki o διευθυντής τεχνολογίας της ιρλανδικής πολυεθνικής Accenture, Αλέξανδρος Μηνάς. Πρόσθεσε πως η εταιρεία αναζητά ευρεία γκάμα δεξιοτήτων, από επιστήμονες και μηχανικούς δεδομένων μέχρι cloud engineers, αλλά δεν σταματάει εκεί, αφού «ό,τι έχει σήμερα ζήτηση στην αγορά εργασίας, μπορεί να μην είναι σχετικό σε πέντε χρόνια». Για αυτό η εταιρεία, πέρα από τα τυπικά προσόντα, αναζητά υποψηφίους με συνεχή διάθεση για μάθηση και εξέλιξη.
«Ένα από τα ερωτήματα που τους θέτουμε είναι “τι μάθατε το τελευταίο εξάμηνο εκτός πανεπιστημίου;”. Αυτό είναι το νούμερο ένα κριτήριο» κατέληξε.
Στο ερώτημα αν σχεδιάζεται επέκταση του Techsaloniki εκτός των συνόρων της πόλης, η κα Ράμμου ανέφερε ότι οι διοργανωτές θα ήθελαν να ετοιμάσουν ένα βήμα προς την Αθήνα, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι «copy-paste» (αντιγραφή του αντίστοιχου στη Θεσσαλονίκη), άρα χρειάζεται περαιτέρω σκέψη._
Πηγή: www.naftemporiki.gr