Παράταση και νέα προθεσμία για εξώδικη επίλυση φορολογικών υποθέσεων έως το 2025.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου η εξέταση των αιτήσεων, έως τις 31 Μαΐου η έκδοση αποφάσεων – Τι προβλέπει η νέα διαδικασία

Ανάσα για τους φορολογούμενους που έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις εξώδικης επίλυσης και αναμένουν την απόφαση της Επιτροπής, καθώς και για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που επιδιώκουν να επιλύσουν φορολογικές διαφορές χωρίς να προσφύγουν σε δικαστήρια, δίνει η κυβέρνηση με την παράταση των σχετικών προθεσμιών.

Συγκεκριμένα, η νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2025, ενώ έως τις 31 Μαΐου 2025 δίνεται περιθώριο για την έκδοση των σχετικών πρακτικών, τα οποία θα περιλαμβάνουν τις αποφάσεις ή τις συμφωνίες για την επίλυση των υποθέσεων.

Η απόφαση αυτή αφορά αποκλειστικά υποθέσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, καθώς διευκρινίζεται ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Μετά την εκπνοή των συγκεκριμένων προθεσμιών, όλες οι υποθέσεις θα διεκπεραιώνονται μέσω ενός νέου πλαισίου διαχείρισης, όπως ορίζεται από τον αναθεωρημένο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2025.

Η παράταση κρίθηκε απαραίτητη λόγω του μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων, που δεν ήταν δυνατόν να εξεταστούν εντός των προηγούμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Η διαδικασία εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους φορολογούμενους, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να διευθετήσουν τις διαφορές τους χωρίς την ανάγκη να εμπλακούν σε χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον νόμο, η Επιτροπή εξετάζει αιτήματα και ενστάσεις φορολογούμενων που αφορούν πράξεις επιβολής πρόσθετου φόρου ή προστίμων. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει για την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη των αιτημάτων, προτείνοντας στους φορολογούμενους συγκεκριμένους τρόπους διευθέτησης, με δυνατότητα διαγραφής έως και του 75% των προσαυξήσεων και προστίμων.

Στις αιτήσεις εξώδικης επίλυσης, οι φορολογούμενοι αναφέρουν συνοπτικά τους λόγους που θεμελιώνουν το αίτημά τους.

Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν:
1. Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρων ή προστίμων λόγω παρόδου του χρόνου καταλογισμού.
2. Λήψη φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη, που εμποδίζει την επιβολή προστίμων.
3. Λάθη καταλογισμού φόρων λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικών σφαλμάτων.
4. Αναδρομική εφαρμογή ευνοϊκών διατάξεων, βάσει νομολογίας.
5. Μείωση πρόσθετων φόρων, τόκων και προστίμων.

Η Επιτροπή εξετάζει τις αιτήσεις με βάση τη νομολογία και την πάγια πρακτική της φορολογικής διοίκησης. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, ενώ οι συνεδριάσεις μπορούν να διεξάγονται και ηλεκτρονικά. Αν η αίτηση κριθεί παραδεκτή, μπορεί να γίνει ολικά ή μερικά δεκτή. Αντίθετα, αν κριθεί απαράδεκτη, κοινοποιείται πρακτικό ματαίωσης στον αιτούντα.
Η πρόταση της Επιτροπής κοινοποιείται στον αιτούντα, ο οποίος έχει προθεσμία 5 εργάσιμων ημερών για να την αποδεχθεί. Η αποδοχή γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.eefdd.gr, όπου ο φορολογούμενος αναρτά σαρωμένο αντίγραφο της πρότασης με την υπογραφή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι μερική αποδοχή της πρότασης δεν επιτρέπεται.

Με την αποδοχή της πρότασης και την καταβολή τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου εντός 10 ημερών, παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης της υπόλοιπης οφειλής σε έως 24 δόσεις, με κλιμακωτές εκπτώσεις στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Οι εκπτώσεις φτάνουν το 75% για εφάπαξ πληρωμή, ενώ μειώνονται προοδευτικά ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών ή των δόσεων, ο συμβιβασμός ανατρέπεται, και τα ποσά που έχουν καταβληθεί θεωρούνται έναντι της αρχικής οφειλής.

Πηγή: www.protothema.gr