Πως θα προστατέψετε την επιχείρηση σας από κυβερνοεπιθέσεις και λοιπούς ψηφιακούς κινδύνους, που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια δεδομένων, υψηλά κόστη ή ακόμη και σε ολική καταστροφή;
Ακολουθούν έξι βασικές οδηγίες γύρω από το θέμα της κυβερνοασφάλειας, έξι βασικά tips που θα σας βάλουν στον σωστό δρόμο της προστασίας τόσο των δεδομένων όσο και της ίδιας της επιχείρησης.
- Κρατήστε πάντα αντίγραφα ασφαλείας. Τα αρχεία σας βρίσκονται αντιμέτωπα με ransomware επιθέσεις (όπου θα σας ζητούνται λύτρα για το ξεκλείδωμα τους), ιούς, καταστροφές του hardware, προβλήματα στο λογισμικό και λάθη απροσεξίας. Μπορεί να ακούγεται χιλιοειπωμένο, αλλά κρατείστε αντίγραφα ασφαλείας. Και θυμηθείτε πως, αν κάτι είναι στο cloud, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να χαθεί ή πως είναι 100% ασφαλές.
- Προσέξτε τους κωδικούς πρόσβασης. Μάθετε στο προσωπικό σας πως να χρησιμοποιεί με ασφάλεια τα passwords και πως να τα διαχειρίζεται. Τα passwords είναι πολλές φορές τα κλειδιά για την εταιρεία σας, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή τόσο στο τι κλειδιά είναι όσο και στο ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά. Εάν υπάρχουν πολλοί κωδικοί, χρησιμοποιήστε μια εξειδικευμένη εφαρμογή για τη διαχείριση τους. Μην χρησιμοποιείτε τα ίδια password παντού και κάντε χρήση μεθόδων multiple authentication.
- Διατηρήστε ενημερωμένο το λογισμικό σας. Μην χρησιμοποιείτε παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος και των εφαρμογών. Πέρα από τα όποια νέα χαρακτηριστικά, οι καινούργιες εκδόσεις διορθώνουν πολλές φορές και μεγάλες «τρύπες» ασφαλείας, κενά στο λογισμικό που, αν και δεν είναι ορατά, μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επιζήμια. Την ίδια στιγμή, το «πειρατικό» λογισμικό, πέρα από το ότι είναι παράνομο, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια του υπολογιστή.
- Χρησιμοποιήστε κάποιο antivirus, firewall καθώς επίσης και εξιδανικευμένες εφαρμογές antispyware και antimalware. Δεν αποκλείεται να χρειάζεστε κάτι ακόμη πιο «ενισχυμένο» σε σύγκριση με τις ενσωματωμένες δυνατότητες προστασίας των Windows. Ενημερώστε το προσωπικό σας για τους κινδύνους που υπάρχουν από αρχεία των οποίων δεν γνωρίζουν την προέλευση και ζητήστε τους να είναι προσεκτικοί στην ιστοσελίδες που επισκέπτονται εντός του δικτύου σας.
- Χρησιμοποιήστε κρυπτογράφηση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι κρυπτογράφησης και για διάφορες διαδικασίες, αλλά θυμηθείτε πως η κρυπτογράφηση από άκρη σε άκρη είναι συνήθως η πιο ασφαλής. Χρησιμοποιήστε κρυπτογράφηση όπου προσφέρεται. Και μιας και είμαστε στο συγκεκριμένο θέμα, χρησιμοποιήστε την και στα Wi-Fi δίκτυα της εταιρείας σας. Μην αφήνετε εντελώς ελεύθερη την πρόσβαση σε αυτά.
- Προσοχή στην φυσική πρόσβαση. Προσοχή, δηλαδή, στο ποιοι υπολογιστές συνδέονται στο δίκτυο σας, στα laptop που ενδεχομένως φέρνουν οι υπάλληλοι σας και στα smartphones που χρησιμοποιούν για εταιρικούς λόγους. Προσοχή, επίσης, στα USB sticks που συνδέονται στους υπολογιστές, ειδικά εάν αυτά προέρχονται από κάποια άγνωστη πηγή. Δώστε σημασία στο ποιος έχει φυσική πρόσβαση στα συστήματα σας και ενημερώστε τον υπεύθυνο για οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια.
Γενικότερα, η κυβερνοασφάλεια της επιχείρησης σας χρειάζεται εγρήγορση και ενημέρωση, τόσο των προϊσταμένων όσο και των υφισταμένων. Χρειάζεται καλές πρακτικές και προσοχή. Δεν αποκλείεται να χρειάζεται και μια μικρή επένδυση, ένα κόστος που θα πρέπει να δεχθείτε για να αποφύγετε άλλα, μελλοντικά και σίγουρα πιο επικίνδυνα, κόστη.
Πηγή: epixeiro.gr