Εξαιρετικά βαρύ είναι το φορολογικό φορτίο του Ιανουαρίου καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί ο ΦΠΑ, η προτελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ αλλά και οι δόσεις των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών που παραμένουν ενεργές.
Όπως αναφέρει το Money Review, δεδομένου ότι για πολλούς κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο Ιανουάριος εξακολουθεί να είναι μήνας lockdown, θα υπάρξουν και αυτό τον μήνα αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων. Προσοχή όμως: το υπουργείο Οικονομικών δεν σκοπεύει να είναι ιδιαίτερα… γενναιόδωρο όσον αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις που θα μετατεθούν για αργότερα. Ουσιαστικά, αναστολή τον Ιανουάριο, θα υπάρξει μόνο για τις δόσεις των ρυθμίσεων.
Η δόση του Ιανουαρίου, είτε θα μετατεθεί για να αποπληρωθεί στο τέλος της υφιστάμενης ρύθμισης, είτε θα προστεθεί στο «καλάθι» των παγωμένων οφειλών της πανδημίας οι οποίες και θα αποπληρωθούν μέσω της νέας ρύθμισης η οποία και θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο «μετάθεσης» για τον Ιούνιο.
Κανονικά λοιπόν θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα:
1. Η 1η από τις δύο δόσεις του ΦΠΑ. Οι εταιρείες με απλογραφικά βιβλία πληρώνουν στο τέλος Ιανουαρίου ΦΠΑ για τις συναλλαγές του δ’ τριμήνου (με lockdown και χωρίς) και οι εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία καταβάλλουν ΦΠΑ για τον Δεκέμβριο.
2. Η 7η από τις 8 δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
3. Η 5η από τις 6 δόσεις του ΕΝΦΙΑ.
Συνολικά, οι φορολογικές υποχρεώσεις του Ιανουαρίου αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα δύο δις. ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες να μην συσσωρεύσουν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και αυτό αποτυπώθηκε και στην πορεία των φορολογικών εσόδων του Δεκεμβρίου (σ.σ καταγράφηκε πολύ μικρή απόκλιση μόλις 45 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο). Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το περιεχόμενο των δηλώσεων ΦΠΑ καθώς θα γίνει με αυτό τον τρόπο η πρώτη ουσιαστική απογραφή των συνεπειών του 2ου lockdown στην οικονομία. Οι ενδείξεις είναι θετικές με την έννοια ότι φαίνεται η ύφεση να συγκρατείται χαμηλότερα σε σχέση με την περίοδο του Μαρτίου-Μαίου, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχτεί και από τα νούμερα.
Πηγή: skai.gr