Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμαίνεται λίγο πάνω από το 1,5 ευρώ το λίτρο.
Καίει τις τσέπες των καταναλωτών η ανοδική πορεία των τιμών του πετρέλαιο. Η τιμή του Brent, καταγράφει σήμερα μικρή πτώση, παραμένοντας γύρω από τα 93 δολάρια το βαρέλι, μετά και την απόφαση της FED να μην προχωρήσει σε νέα άνοδο των επιτοκίων. Ωστόσο το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση έως το τέλος του έτους εντείνει τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση στον τομέα της ενέργειας. Ήδη οι αγορές έχουν αρχίσει να προβληματίζονται όχι τόσο για το αν η τιμή του πετρελαίου θα πάει στα 100 δολάρια το βαρέλι αλλά για το κατά πόσο θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα με άμεσες επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Με τα σημερινά δεδομένα, στην Ελλάδα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, θα κυμαίνεται λίγο πάνω από το 1,5 ευρώ το λίτρο έναντι 1,37 με 1,41 ευρώ που άνοιξε πέρυσι λόγω της κρατικής επιδότησης των 25 λεπτών στην αντλία και την έκπτωση των 7,5 λεπτών από τα διυλιστήρια.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι φέτος δεν θα υπάρξει επιδότηση στην αντλία ενώ και τα διυλιστήρια δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση για παροχή έκπτωσης.
Όπως εξηγεί, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι – στην έναρξη της χειμερινής περιόδου – εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης διαμορφώνονταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις επικρατούσες εκτιμήσεις για την τιμή εκκίνησης του καυσίμου τον προσεχή Οκτώβριο αν και η εν λόγω αγοράς έχει πάντοτε τις δικές της αβεβαιότητες. Πρακτικά η τιμή έναρξης πέρυσι, μετά την κρατική επιδότηση στην αντλία και τις επιπλέον εκπτώσεις από την αγορά, διαμορφώθηκε κοντά στα επίπεδα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί εφέτος χωρίς τις επιδοτήσεις αυτές. Συνεπώς, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει το επίδομα θέρμανσης με βελτιωμένα κριτήρια καταβολής για τις οικογένειες με παιδιά, αλλά ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση για περιορισμό των οριζόντιων επιδοτήσεων επιλέγει στον προϋπολογισμό του 2024 την προώθηση άλλων κοινωνικών πρωτοβουλιών (αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αύξηση αναπηρικών επιδομάτων, επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, κ.λπ.).
Έτσι, για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες.
Πιο συγκεκριμένα :
- Το επίδομα θέρμανσης που θα χορηγηθεί ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού.
- Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.
- Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου 80.000 ευρώ ετησίως. Έτσι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.
Το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης τη φετινή χειμερινή περίοδο εκτιμάται στα 237 εκατ. ευρώ από 280 εκατ. ευρώ πέρυσι. Από αυτά τα 189 εκατ. θα καταβληθούν φέτος και τα υπόλοιπα 48 εκατ. ευρώ το 2024.
Πηγή: www.naftemporiki.gr